Decemberben 3,4 százalék lett az USA inflációja a novemberi 3,1 százalékos érték után. Ez látszólag visszapattanás, de a szezonális tényezők is befolyásolták: az év végi ünnepi időszak általában megnöveli az adatot.

Így a csökkenő trend nem feltétlenül szakadt meg, pláne, hogy az érték nincs túl távol a jegybanki célértéktől, ráadásul a jegybankárok által még fontosabbnak tartott maginfláció csökkent, 4-ről 3,9 százalékra.

Decemberben a gyorsan csökkenő infláció hatására erősödtek a várakozások, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a vártnál korábban, akár már az év elején kamatot csökkenthet, ekkor gyengült a dollár a főbb devizákhoz képest.

Most a kicsit magasabb inflációs adat hatására úgy gondolják, hogy később kerül sor a kamatcsökkentésre, azaz tovább marad a jelenlegi 5,25-5,50 százalékos sávban az alapkamat.

Ennek hatására a dollár fél százalékkal megugrott az euróhoz képest.

Véget érhetett az inflációs rémálom, bizakodva tekintenek előre a magyarok

A Bloomberg becslése szerint decemberben 5,9 százalékra csökkenhetett a magyar infláció. A GKI fogyasztói bizalmi indexe közel kétéves csúcsára emelkedett. A felmérések három évtizedes történetében még sosem fordult elő ekkora javulás egyik hónapról a másikra. Mindennek hátterét korábban ITT írtuk meg.