Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics kedden azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben az elemzői várakozásokkal összhangban 3,1 százalékra, öthavi mélypontra csökkent novemberben az októberi 3,2 százalék után.

Havi szinten a fogyasztói árindex az előző havi és az elemzők által várt stagnálás helyett 0,1 százalékkal emelkedett novemberben. Novemberben az energiaárak éves szinten 5,4 százalékkal, míg egy hónappal korábban, októberben kisebb mértékben, 4,5 százalékkal estek vissza. Ezen belül

a benzin ára 8,9 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban, miközben a gázolaj ára 24,8 százalékkal esett, a földgázé pedig 10,4 százalékkal mérséklődött. Ezzel szemben az áram ára gyorsuló ütemben, 3,4 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

Az élelmiszerárak növekedése 2,9 százalékra mérséklődött novemberben az októberi 3,3 százalékról. Emellett az új járművek és a ruházati cikkek árai is lassuló ütemben emelkedtek, a használt személygépkocsik ára pedig tovább csökkent novemberben. Gyorsuló ütemben emelkedett ugyanakkor az egészségügyi ellátás és a szállítási szolgáltatások ára.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várttal és az előző havival megegyezően 4,0 százalék volt novemberben. Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozásokkal összhangban az előző havi 0,2 százalék után 0,3 százalékra emelkedett novemberben.

A Fed inflációs célja 2 százalék

Legutóbbi, november 1-jén végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon; a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, szeptemberben és novemberben pedig nem változtatott az  irányadó dollárkamat-tartományon.

A novemberi amerikai inflációs adatok megjelenése után a Fed következő lépéseire vonatkozó előrejelzés alapján az elemzők továbbra is arra számítanak, hogy december 13-án szerdán végződő kamatdöntő ülésén változatlanul hagyja az irányadó dollárkamatot.