Januárban a GKI fogyasztói bizalmi indexe közel kétéves csúcsára emelkedett a kutatóintézet közleménye szerint. A januári adat -19 pontos lett a tavaly decemberi -30,7 pont után.

A felmérések három évtizedes történetében még sosem fordult elő ekkora javulás egyik hónapról a másikra.

A lakosság az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét és a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait is erősen javulónak értékelte.

A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is sokkal kedvezőbb lett az előző havinál. A lakosság inflációs várakozása valamelyest emelkedett, miközben a munkanélküliek számának várható alakulását illető kilátás kissé javult az év utolsó hónapjához képest. 

A GKI indexének összeállításában résztvevő Petz Raymund a Bloombergnek arról beszélt, hogy az infláció látható csökkenése, a reálbérek és a reáljövedelem várható növekedése, illetve az optimista kormányzati kommunikáció mind hozzájárulhatott a fogyasztói bizalom javulásához.

A Bloomberg felmérésének medián becslése alapján azt is közölte, hogy a magyar infláció decemberben 5,9 százalékra süllyedhetett a novemberi 7,9 százalékról.

KSH pénteken fogja közzétenni a hivatalos inflációs adatokat.

A portál kommentárja szerint a jelentős csökkenés lehetővé teheti az MNB számára, hogy 75 bázispontról havi 100 bázispontra emelje a kamatcsökkentések mértékét, miután decemberben 10,75 százalékra módosult az alapkamat.