Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint a home office szabályozására született rendelet rendkívül egyszerűen és praktikusan kezeli az ismert problémát: a Munka Törvénykönyvében (Mt.) eddig is szereplő távmunka szabályozástól való eltérést teszi lehetővé. Az Mt. szerinti távmunka ugyanis eredetileg csak arra vonatkozik, ha valaki kizárólag otthonról végzi a munkáját, a részben irodai, részben otthoni munkavégzés elvileg nem tartozik a hatálya alá.

A rendelet, amely a veszélyhelyzet fennállása idején hatályos, lehetővé teszi az említett szabálytól való eltérést, azaz a cégek és munkavállalóik úgy is megállapodhatnak, hogy a távmunka szabályait akkor is alkalmazzák, ha a munkavállaló nem kizárólag otthonról végzi a munkáját.

Adómentes támogathatóság

Ami még fontosabb, hogy lehetővé tették a cégeknek a home office adómentes támogatását havi szinten a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig (16 100 forintig). A Niveus szakértője úgy véli, problémát jelenthet, hogy a rendelet szerint "a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak" részére nyújtható az adómentes támogatás.

Mivel az Mt. szerint elvileg a munkaszerződést írásba kell foglalni és csak írásban lehet módosítani, ezért a támogatás nyújtásához mindenképpen legalább egyszer találkoznia kell a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy írásban is sor kerüljön a munkaszerződés módosítására, különben a NAV kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét - hívja fel a figyelmet a Nieveus szakértője.

Szintén kérdés, hogy milyen időszakra adható a támogatás, mivel hónap közepén lépett hatályba a rendelet, konkrétan csütörtökön. A rendelet semmilyen átmeneti rendelkezést nem tartalmaz, ezért álláspontunk szerint a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg akár a teljes novemberi hónap vonatkozásában kimeríthető, tehát a hátralévő két hétre is ekkora összeg adható adómentesen. Itt Fischer szerint nagy szükség lenne egy kormányzati vagy adóhatósági útmutatásra.

Könyvelők figyelem!

Bejelentették azt is, hogy az elviteles és házhoz szállított ételeknek is 5 százalékra csökkentik az áfáját. Az erre vonatkozó rendelet viszont még nem jelent meg, így itt a részletek lesznek az igazán érdekesek. Fischer Ádám úgy véli, hogy ha az áfacsökkentés a home office szabályhoz hasonlóan azonnal hatályba lép, az nagyon megnehezítené a november havi könyvelést, teljesen példanélküli lenne a hónap közepi áfakulcs változás.

Ugyanígy problémát okozhat majd, ha a veszélyhelyzettel együtt hatályát veszti a kedvezmény, hiszen a veszélyhelyzet vége sem feltétlenül hónap végére fog esni.

Ezért a szakember azt feltételezi, a kedvezmény december 1-jétől lesz hatályos, és adott esetben a veszélyhelyzetet követően is hatályban marad, például a megszűnés napját magában foglaló hónap végéig. Az áfa esetében (figyelemmel többek között az online pénztárgép alkalmazásának kötelezettségére) ugyanis sokkal nehezebb visszamenőleg bevezetni egy adócsökkentést, bár teljesen ez sem zárható ki.

A december 1-jei bevezetés - bár a könyvelést jelentősen megkönnyíti - rossz hír lenne a vendéglátósoknak annyiban, hogy a hónap végéig még a 27 százalékos áfakulcsot kellene alkalmazniuk.