A balatoni éttermek és büfék 25-30 százalékkal megemelik az árakat, mert drasztikusan drágultak az alapanyagok és nőtt a rezsi, illetve emelkedtek a bérköltségek is. Az 1500 forintos menüket el lehet felejteni - mondta Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke az InfoRádiónak.
A munkaerőhiány is nagyon nagy probléma, mert diákokkal nem lehet pótolni a több nyelven beszélő, szakképzett, gyakorlott, de már régen külföldön dolgozó pincéreket és szakácsokat.
Kapcsolódó
A nagykereskedések teljesen áttértek a napi áras rendszerre. Nagyon sok alapanyagot Olaszországból, Németországból hoznak be, a fagyi, a pizza őshazája Olaszország, és ezek alapanyagainak ára a 400 forinthoz közelítő euróval eléggé elszabadult. Emellett növekednek a szállítással kapcsolatos költségek is.
A magyarországi – benne a balatoni – éttermi árak közben az utóbbi években igencsak alatta voltak a környező országok üdülőhelyi árainak. Addig, amíg a nyugat-európai árak 15-20 euró körüliek az étteremben, addig Magyarországon 5-10 euró körül mozogtak. Ezt már nem tudták tartani a tulajdonosok sem, és a megnövekedett költségek miatt már közelítünk az osztrák és nyugat-európai árak felé - mondta az elnök.
Legolvasottabb
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Mészáros Lőrinc ezúttal a büszkeségről adott interjút
Kezd beütni a baj, látogatási korlátozást rendeltek el egy magyar kórházban
Ha akarták volna, a magyar drogmilliárdosok simán kifizethették volna a havi nyugdíjakat
Komolyan megsérült Fico különgépe, amely Brüsszelbe szállította a szlovák kormányfőt
Vége a jó időknek? Látványosan esik az állampapírok hozama
Perceken múlt az újabb merénylet? Jelöletlen rendőrautók gázolták el a Bondi Beachre tartó férfiakat – Videó
A hivatal szerint tízezrek, a valóságban százezrek hagyják el az országot
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött