Lapunk február elején számolt be arról, hogy az MNV a többségi állami tulajdonú Rába járműgyártó vállalat megbízásából három, már jó ideje eladósorban lévő és 15 éve nem használt üdülőingatlant árverez el. A március eleji licitek két ingatlan értékesítésére eredményesen zárultak - derül ki a vagyonkezelő honlapján közzétett szerződéses adatokból. Kikiáltási áron elkelt a Siófok-Sóstó horgásztó melletti, valamint a horgásztóként is használt, fehérvárcsurgói víztározó melletti, faházas ingatlan. Az utóbbi, 8800 négyzetméteres területért bruttó 40,005 millió forintot adott valaki, de a nyertes nevét egyelőre nem tette közzé a nemzeti vagyonkezelő.

Az viszont kiderült, hogy ki vette meg a Siófok, Kazinczy Ferenc utca 14. szám alatti, egykori Rába-nyaralót. Árverseny itt sem volt, a kikiáltási áron, 168,91 millió forintért a Digital Minds Kft.-hez került az ingatlan, áfát nem kellett fizetni. A nyertessel március 31-én írta alá a szerződést az MNV.

Az 5322 négyzetméteres telken 18 faház és egy központi téglaépület áll, amelyek gyenge műszaki állapotban vannak; be van kötve a víz és a villany, de le vannak szerelve. Az ingatlan turisztikai vagy lakóingatlan-fejlesztésre viszont kiválóan alkalmas. Egy utcányira van tőle a Siófok-Sóstó horgásztó, a másik irányban, két utcányira pedig a Balaton, amit azonban közvetlenül nem lehet a Kazinczy utca felől megközelíteni a dél-balatoni vasútvonal miatt, kerülve, a vágányon átkelve érhető el a vízpart. (Az árverési hirdetmény már nem érhető el az MNV honlapján, csak a dokumentum Google-keresőben tárolt változata olvasható még.)

A szerződés adatai.
A szerződés adatai.
Kép: e-arveres.mnv.hu

A siófoki ingatlant megvásárló társaság az elmúlt években bekerült a sajtóhírekbe. Az Index és a 24.hu írta meg, hogy a Digital Minds Kft. részt vesz a Fitbalance sport- és egyéb rendezvények megvalósításában (korábban a résztvevők adatainak kezelője volt, jelenleg rendezvényszervezőként szerepel a FitBalance honlapján), valamint rendezője a nemzeti futóversenynek.

Az N Nemzeti Futóverseny névre, valamint a Fitbalance és ennek többféle (Kids, Centrum, Gasztrofesztivál) változatának a használatára Rogán-Gaál Cecília (Rogán Antal miniszter előző felesége) jelentett be 2014 óta több oltalomigényt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. A védjegyek jogosultja Rogán-Gaál, a Fitbalance és a Fitbalance Centrum esetében pedig a Sarka Katával (aki Hajdú Péter volt, majd Bessenyei István Femcafe- és kisebbségi Valton-tulajdonosnak a párja) közös cégük, a Nakama & Partners Kft.

Korábban két fitbalanszos és egy nemzeti futóversenyes rendezvényre közel félmilliárd forint támogatást adtak állami vállalatok (MVM, Szerencsejáték Service Zrt. és Antenna Hungária) - derítette ki 2019-ben a hvg.hu. A rendezvények honlapja szerint jelenleg is az állami szerencsejáték-szervező és az MVM energiavállalat a fő támogatójuk, a futóversenyt pedig még - a nemrég privatizált - Antenna Hungária is támogatja.

Az árverési oldalon híresen előnytelen képek jelennek meg az ingatlanokról.
Siófok, Kazinczy Ferenc utca 14. Az E-Árverés oldalon közismerten előnytelen képek jelennek meg az eladó ingatlanokról.
Kép: MNV

A Digital Minds Kommunikációs és Szolgáltató Kft. 2015 novembere óta működik, negyven bejegyzett tevékenysége van, egyik sem kapcsolódok ingatlanhoz, építéshez vagy vendéglátáshoz; a fő tevékenysége a film-, video- és televízióműsor-gyártás. A nettó árbevétele 2016-ban 40 millió, 2017-ben 170 millió, 2018-ban 247 millió, 2019-ben 472 millió, 2020-ban pedig 384 millió forint volt - derül ki a Céginfo.hu adatbázisból. Az éveket néhány milliós nyereséggel zárta, a bevétel túlnyomó részét elvitték az anyagjellegű ráfordítások a céges beszámolók szerint. A vállalkozás jelenleg három dolgozót foglalkoztat. Két tulajdonosa van, Liziczai Zsolt és Vizvárdi Bence - mindkettőnek van bedőlt cége, Liziczainak egy működő is, a 2021 márciusában bejegyzett, szintén film-, video- és televízióműsor-gyártó Icon Productions Kft.