A legtöbb balatoni vendéglátos azt tervezi, hogy húsvétkor már fogadja a vendégeket, ők nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben - írja Sonline.hu.
"Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni" – mondta el Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos. Hozzátette: a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is.
"Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekébe" - magyarázta az étterem-tulajdonos a portálnak.
A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az "1500 forintos napi menüt el kell felejteni" – tette hozzá Makkos, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke.
Nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.
Bíznak azonban abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt.
Legolvasottabb
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud
Nagy bejelentést tett a 4iG: a világ egyik legnagyobb védelmi technológiai gyártójával kötöttek megállapodást
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Vége van: döntést hozott az Európai Unió az orosz energiáról
Földönkívüli űrhajó közelít? A Nap felé mutató csóva felkavarta a csillagászokat