A gazdasági teljesítmény gerincét adó nagy- és közepes vállalkozásoknak a napi likviditásuk megőrzéséhez, továbbá energiahatékonysági beruházásaik megvalósításához forrásokra van szükségük. A kormány szem előtt tartva a gazdasági recesszió elkerülését, valamint a teljes foglalkoztatottság megőrzését, mérlegelte a helyzetet, és a már bejelentett Gyármentő Programon túl, újabb segítségként 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő Garancia- és Hitelprogram megindításáról döntött. A két részből álló program 2023. január 1-jén indul – jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormány a kisebb vállalatoknak már két likviditástámogató lépéssel is kedvezett: egyrészt befagyasztották a kkv-k hitelkamatait az idén júliusi szinteken. Másrészt indítottak egy Gyármentő Programot is, amely a termelő cégeket segíti. Ez egészül most ki a garancia- és hitelprogrammal, amelynek egyik eleme a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű állami kezességvállalású, illetve garanciás forgóeszközhitelek, folyószámlahitelek, illetve a működést finanszírozó hitelek biztosítékának biztosítása. Mindez egyrészt közvetlenül csökkenti a kamatterheket, másrészt az érintett szereplők finanszírozásán keresztül forráshoz jutnak a mikro-, kis-, és középvállalati szektorból kikerülő beszállítók, szolgáltatók is.

A program másik elemeként az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Beruházási Hitelprogramot indít, amelyben az EXIM államilag támogatott, rendkívül kedvezményes és a futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági, illetve megújuló energiatermelő beruházásaihoz. A kamat maximális mértéke a forint hitelek esetén 5 százalék, az euró alapú hitel esetében pedig 3,5 százalék lehet – írta közleményében Nagy Márton miniszter.

Az Eximbank beruházási hitele kiegészíti a már meghirdetett Gyármentő Program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását, amelyre már 168 vállalkozás regisztrált. Amennyiben a vállalkozások megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, úgy olyan vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, amelyek a vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak. Az elérhető maximális hitelösszeg - az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően - meghaladhatja a 2 milliárd forintot.