Nem sokkal azután, hogy Lázár János Brüsszelben Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztossal dűlőre jutott a korábban leállított operatív programokból jövő kifizetések ügyében, most újra hasonló tárgyalást kell lefolytatnia. Az osztrák biztossal történt megállapodás eredményeként ugyanis 10 operatív program finanszírozása indulhatott újra, de maradt még olyan program, ahol a kifizetések még felfüggesztve maradtak. Ez az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszírozott főleg a szegényeket, munkanélkülieket és az oktatást támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP), amelynek kifizetéseit nyáron fagyasztotta be az Európai Bizottság.

Miután az ESZA-ból finanszírozott programok a magyar uniós biztoshoz tartoznak, ezért Andor Lászlóval ül tárgyalóasztalhoz Lázár János pénteken, Budapesten - derült ki egy, az Európai Bizottság magyarországi képviselete által rendezett háttérbeszélgetésen.

Andor a Népszabadságnak nyilatkozva korábban elmondta, hogy a probléma a "projektek kiválasztásának mechanizmusával" volt, ide tartoznak a transzparencia, diszkriminációmentesség, egyenlő bánásmód kérdései. Több olyan eset volt, amikor ezen elvek valamelyike sérült, a sértettek panaszt tettek, és ezt ki kellett vizsgálni. A hiányosságokra egy májusi auditon derült fény - jegyezte meg a magyar biztos.

Az eljárás nagyon hasonló azokhoz, amelyeket Lázár a regionális fejlesztési alap egyes programjaival kapcsolatban folytatott Hahnnal. Az akkor született megállapodások értelmében a visszatartott 10 operatív program finanszírozása újraindult, de cserébe 5 százalékos úgynevezett korrekciót hajtanak végre azoknál a pályázatoknál, ahol a bizottság ellenőrei szabálytalanságokat találtak. Lázár akkor 230-250 millió euróra, 69-75 milliárd forintra becsülte a kiigazítás mértékét, de nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a Brüsszellel kötött megállapodás értelmében a pénz nem vész el, Magyarországnak lehetősége van újra felhasználni. Az év végéig ezt az összeget újra meg kell pályáztatni, és a kedvezményezettekkel is szerződést kell kötni.