Idén 3 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Az év elején még úgy tűnt, ezzel az idősek, ha mérsékelten is, de jól járhatnak, mert az látszott, hogy az infláció nem éri majd el ezt a szintet. Viszont az elmúlt hetekben látványosan gyengülni kezdett a forint az euróval és más valutákkal szemben is.

Míg idén év elején 309,57 forinton volt a kurzus, hétfőn már a 330-as árfolyam fölé is benézett a hazai valuta. Ez 6,14 százalékos gyengülésnek felel meg, amely idővel a fogyasztói cikkek árában is megjelenik majd - figyelmeztet cikkében az Mfor.hu.

Az árfelhajtás először az importált termékeknél jelentkezhet, de a külföldről behozott alapanyagból előállított belföldi cikkek árai is igazodnak majd. Gond az is, hogy a forint a dollárhoz képest is nagyot gyengült, miközben számos nyersanyagot, köztük az ipari termelésben és az autózásban fontos olajárat is ebben mérik. A portál szerint ezek is mind hozzá járulnak majd az áremelkedéshez.

Az átlagnyugdíjat 128-130 ezer forintra becsülik hivatalos statisztikák híján, így már közel 100 ezer forintra nyílt az olló a bérek és a nyugdíjak között: a KSH által közölt áprilisi béradatok alapján nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset 226 500 forint volt.

A portál szerint jövőre a bérek nem szaladnak el ennyire: a kormány 8,8 százalékos nettó béremelkedéssel számol, miközben a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelik. Persze ez csak tervszám, amennyiben a munkaerő-piaci folyamatok - a munkaerőhiány, a képzettebb dolgozók külföldre vándorlása - nem változnak, ennél magasabb ütemű béremelkedés sem kizárt, illetve az sem, hogy elmarad jövőre a minimálbér-emelés, amely kihat a magasabb bérszintekre.

A fotó forrása: Shutterstock.