Az IFR úgy tudja, hogy több mint 15,5 milliárd dollárnyi vételi ajánlatot tettek a befektetők világszerte. Az ÁKK a tegnap módosított finanszírozási tervében azt vázolta, hogy akár 4,5 milliárd eurónyi, 5,3 milliárd dollárnyi forrást is hajlandó bevonni, így ehhez az elméleti kerethez képest a 15,5 milliárdos ajánlat mintegy háromszoros lefedettséget jelent - írja a Portfolio.

A minden eddiginél nagyobb (5,3 milliárd dollár) rövid távú forrásbevonási tervből következően két további rekord is született - hívja fel a figyelmet a pénzügyi portál. Egyrészt a 15,5 milliárd dollár nominálisan a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre, és az ezekből elfogadott 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól.

Az IFR azt is tudja, hogy az erőteljes vételi érdeklődés miatt a két papír hozamfelára tovább szűkült a nap folyamán: a 10 éves kötvénynél végül 100 bázispontra, a 30 évesnél 150 bázispontra.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam - írja a Portfolio.

Mire kell a pénz?

Az IFR News úgy tudja, hogy az akár 4,5 milliárd eurónyi friss magyar állami forrásbevonásból mintegy 500 millió euró az a tétel, amit az EU-tól várt, de elmaradó helyreállítási források miatt vonna be a kormány. További 2,86 milliárd eurónyi tétel a 2022-ben lejáró adósságelemek előfinanszírozását szolgálná. A fennmaradó 0,7 milliárd eurónyi forrás pedig „különböző költségvetési kiadási célokat finanszírozna, mint például infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás.