Az Illinois állambeli, Chicagóhoz közeli Joliet városkában még vasárnap találtak holtan lőtt sebekkel egy férfit. Hétfőn egy család hét tagját találták holtan két különböző, de egymáshoz közeli lakásban a város egy másik pontján. A hatóságok, akik összefüggést találtak a gyilkosságok között, nagyszabású hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítésére.

A 23 éves feltételezett elkövetőt végül hétfő este találták holtan 2000 kilométerrel távolabb, a texasi Natalia városnál. A hatóságok szerint az ámokfutó rendőrökkel szembekerülve végzett magával.

A gyilkosságok indítéka egyelőre nem ismert. A vasárnap megölt férfiról annyit tudni, hogy egy 28 éves nigériai bevándorló, aki három éve élt az Egyesült Államokban.

A lövöldözésekben megsérült egy kilencedik személy, egy 42 éves férfi is.

 

Évek óta tartó növekedés után 2022-ben csökkent a lőfegyverrel elkövetett emberölések aránya az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja által közzétett adatok szerint. A CDC szerint ez volt az első alkalom, hogy a lőfegyverekkel elkövetett gyilkosságok országos aránya csökkent azóta, hogy 2019 és 2020 között meredeken emelkedett az ilyen jelllegű támadások száma.