Évek óta tartó növekedés után 2022-ben csökkent a lőfegyverrel elkövetett emberölések aránya az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja által közzétett adatok szerint. A CDC szerint ez az első alkalom, hogy a lőfegyverekkel elkövetett gyilkosságok országos aránya csökkent azóta, hogy 2019 és 2020 között meredeken emelkedett az ilyen jelllegű támadások száma – írta a CNN.

2019 és 2020 között a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok általános aránya mintegy 35 százalékkal nőtt,

  • a 2019-es országos 100 ezer emberre jutó 4,4 halálesetről 2020-ban 5,8-ra.
  • Ez az arány az előző 20 évhez viszonyítva a legmagasabb volt, de ismét növekedett 2021 óta 6,3 halálozás jut 100 ezer emberre számítva. Az idén eddig több mint 1300 gyermeket és tinédzsert öltek meg fegyverrel.

A CDC adatai szerint a faji egyenlőtlenségek a korábbi évekhez képest szinten maradnak minden faji és etnikai csoportban.

  • Kismértékű csökkenés ellenére továbbra is az afroamerikaiak körében tapasztalható a legmagasabb a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya,
  • 2022-ben az amerikai indiánok és az alaszkai bennszülöttek lőfegyverrel elkövetett emberölési aránya nőtt,
  • a spanyolajkúak körében 2022-ben az arány kiegyenlített volt, de magasabb maradt, mint 2019-ben.
  • a nem spanyol ajkú fehérek és az ázsiai vagy csendes-óceáni szigetek lakosságánál alacsonyabb, szintén nőtt 2019-ről 2021-re, amit 2022-ben csökkenés követett.

Jelentésükben a CDC kutatói a lőfegyverekkel összefüggő emberölési halálesetek magasabb arányát számos a gazdasági, valamint a társadalmi és egészségügyi méltánytalanságoknak tuljadonítják, amelyeket mind rontott a Covid-19 világjárvány.

A jelentés szerint lehet ezen változtatni.

Ezek magukban foglalják a gazdaság és a lakhatás biztonságát előmozdító politikákat és programokat, valamint a lőfegyverek biztonságos tárolására, javítására irányuló kezdeményezéseket az illetéktelen hozzáférés vagy használat megelőzése érdekében – áll a jelentésben.

Tavaly Joe Biden elnök amerikai aláírta a fegyvertartás korlátozásáról szóló törvényt, amely a legjelentősebb új szövetségi jogszabályozás a fegyveres erőszak kezelésére az 1994-es, 10 éves támadófegyver-tilalom óta. 

Bár a csomag nem tilt be semmilyen fegyvert, és messze elmarad attól, amit Biden és pártja szorgalmazott, 750 millió dollárt tartalmaz az államok válságintervenciós programjainak megvalósítására és működtetésére. A pénzt fel lehet használni krízisbeavatkozó programokra.

2023-ban eddig legkevesebb százkilencvennyolc ember veszítette életét ilyen incidensekben.

Mészárlás az Egyesült Államokban, nyolc halott és sok sérült

Nyolc embert agyonlőtt, legkevesebb hét másikat pedig megsebesített egy fegyveres szombat este egy forgalmas bevásárlóközpontban Dallastól északra. Bővebben >>>