A török hatóságok letartóztattak 33 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy „nemzetközi kémkedést” folytattak az izraeli Moszad hírszerző ügynökség számára – közölte kedden Ali Yerlikaya török belügyminiszter a Politico beszámolója szerint.

A rendőrség nagyszabású műveletet hajtott végre nyolc Isztambul környéki tartományban, a főügyészség és a török Nemzeti Hírszerző Szervezet (MIT) nyomozásának részeként. Yerlikaya elmondása szerint az izraeli hírszerzés megpróbált támadásokat szervezni Törökországban tartózkodó külföldi állampolgárok ellen, beleértve az országban tartózkodók azonosítását, nyomon követését és elrablását.

Soha nem fogjuk megengedni az országunk nemzeti egysége és szolidaritása elleni kémtevékenységet

– tette hozzá a belügyi tárcavezető. A török állami média, az Anadolu ügynökség jelentése szerint a rendőrség még mindig 13 gyanúsítottat keres.

Török-izraeli elhidegülés a gázai vérfürdő óta

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatok megromlottak az Izrael és a Hamász közötti háború kirobbanása óta, amelyben a gázai Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint mintegy 22 ezer ember halt meg Gázában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök többször is elítélte Izrael légicsapásait és szárazföldi hadműveletét, és visszahívta Törökország izraeli nagykövetét, a gázai humanitárius tragédiára és arra hivatkozva, hogy Izrael elutasítja a tűzszüneti felhívásokat.