A török kormány jövőre csaknem a felével, havi 520 euróra emeli a minimálbért, hogy ellensúlyozza az egekbe szökő inflációt, amelynek mértéke Törökországban 2023 novemberében közel 62 százalékos volt – írja az Euronews.

A jelentős emelés az elszabaduló megélhetési költségeken kíván könnyíteni: Törökországban a 86 millió lakos körülbelül egyharmada kereshet hivatalosan minimálbért.

A minimálbér megduplázását Erdogan elnök és kormánya nem véletlenül időzíthette a 2024 márciusában esedékes török önkormányzati választások elé.

Örülünk, hogy ismét teljesíthetjük az ígéretünket, vagyis megakadályozhatjuk, hogy a török munkavállalókat összeroppantsa az infláció

– jelentette ki Vedat Isikhan munkaügyi miniszter egy sajtótájékoztatón.

Mi lesz veled török gigainfláció?

Jó kérdés, hogy mi lesz a török minimálbér radikális emelésének következménye, a lépés valóban képes lehet-e megfékezni az inflációt, ugyanis a török líra szerdán rekordalacsony szintre, 29,4-re gyengült a dollárral szemben, idén pedig már 36 százalékkal ér kevesebbet.

Recep Tayyip Erdogant, aki néhány nappal ezelőtt ismét Magyarországon járt, májusban választották újra török elnökké, azóta pedig látványosan irányt váltott az új kormány gazdaságpolitikája: az unortodox, laza monetáris politikát szigorító intézkedések váltották fel.

Ennek érdekében a török jegybank alaposan, mintegy 40 százalékra emelte meg az alapkamatot. 

Az, hogy az árak ennyire kilőttek, a török jegybankelnököt is megviselte, aki az elszabadult bérleti díjak miatt kénytelen volt visszaköltözni a szüleihez.

Erdogan Budapesten: vajon miről tárgyalt Orbánnal?

Idén már másodszor érkezik Budapestre Recep Tayyip Erdogan török elnök, most a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülése a hivatalos program. De vajon miről tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel az EU-ban nem kívánatosnak tartott török elnök? Bővebben --->