Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon a légierő vadászrepülőgépe megölt egy Hamász parancsnokot, majd több terroristát Hán-Junisz körzetében, akiket a terepen lévő szárazföldi erők azonosítottak.

Egy másik izraeli egység megsemmisített több iszlamista fegyverest egy építményben.

A Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahiában megtalálták a Hamász számos fegyverét, köztük Kalasnyikov puskákat, bevetésre kész robbanóanyagokat és töltényeket.  

Az IDF bejelentette, hogy megvizsgálja a Gázai övezet közepén található al-Maghazi menekülttábor elleni támadást, ahol a Hamász felügyelte palesztin egészségügyi minisztérium legkevesebb hetven ember haláláról számolt be.

A Hamász Gázában civil területeken tevékenykedő terroristái jelentős kihívásokat jelentenek, de ennek ellenére az IDF elkötelezett a nemzetközi törvények betartása mellett, és lépéseket tesz a civileket ért károk minimalizálása érdekében – közölte a katonai szóvivő.

Közben az IDF egyik magas rangú tisztje arról beszélt a Wall Street Journalnak, hogy

a vártnál hosszabb időbe telhet, amíg az IDF átveszi az irányítást Gáza déli részén.

A Hamász gerillataktikája egyre több veszteséget okoz az izraeli csapatoknál, és már legalább 154 izraeli katona vesztette életét a gázai szárazföldi invázió kezdete óta – tudósít a The Jerusalem Post. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a gázai lakosság szenvedéseiről beszélt.  X fiókjában közzé tette, hogy fokozódik az állandó éhínség miatti kétségbeesés, és azonnali élelmiszer- és vízellátást követelt a lakosság egészségének és stabilitásának biztosítása érdekében.

Újabb két, egy húsz és egy harminc éves katona halálát hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg hétfőn. A Gázai övezet északi részén folytatott csatákban vesztették életüket.

Az izraeli hatóságok lezártak tizenegy, a libanoni határok közelében fekvő utat a Dél-Libanonból érkező belövések, a határövezetben kialakult háborús helyzet miatt, és megtiltották a belépést több, határhoz közeli izraeli, korábban evakuált településre.

Mindeközben folytatódik a harc Izrael libanoni határánál, egy vadászgép megtámadta a síita Hezbollah milícia célpontját a libanoni határon fekvő Markaba faluban.

A felsőoktatási intézményeket vezető tanács úgy döntött, hogy december 31-én a nem harcoló diákok és tanárok részvételével megkezdik a háború miatt elhalasztott tanévet, és pár hét múlva biztosítják a tartalékos katonák felzárkózását egy egyhetes képzésen.

Az izraeli hadsereg nem tudta megadni a tartalékosok tömeges leszerelésének időpontját, és ezért döntöttek a későbbi, egyelőre nem meghatározott időpontban történő felzárkóztatásuk, és a tanév megindítása mellett.  

Jichák Hercog államelnök a belső egység fontosságára hívta fel a figyelmet vasárnap esti beszédében, melyben felszólította a vezetést, hogy hagyják abba a kampányokat és politikai üzeneteket, amelyek szerinte ártanak a háborús erőfeszítéseknek és az ország biztonságának.

Az ellenség csak arra vár, hogy repedéseket lásson köztünk. Látja a konfliktusokat, a személyes küzdelmeket és a politikai összecsapásokat  a háború előtti napon, és utána is , és minden alkalommal ünnepel, amikor a vita megoszt minket – mondta Hercog.