Saleh al-Arouri, a Hamász helyettes vezetője meghalt egy dróntámadásban kedden Bejrút déli részén – írja a BBC.

A Hamász „terrorista cselekménynek" minősítette a támadást, míg szövetségese, a Hezbollah szerint ezzel megsértették a libanoni szuverenitást. Libanon miniszterelnöke pedig azzal vádolta meg Izraelt, hogy megpróbálja belerángatni országát egy regionális háborúba.

Al-Arouri kulcsszereplő volt a Hamász fegyveres szárnyában, Libanonban pedig összekötőként tevékenykedett csoportja és a Hezbollah között.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője nem kívánta kommentálni al-Arouri meggyilkolását, azonban kijelentette, hogy csapataik felkészültek minden forgatókönyvre.

Mark Regev, az izraeli kormány tanácsadója szintén nem erősítette meg, hogy Izrael hajtotta végre a támadást, de arról beszélt, hogy bárki is tette, ez nem a libanoni állam vagy a Hezbollah elleni támadás volt.

Aki ezt tette, sebészi csapást mért a Hamász vezetésére. Aki ezt tette, annak a Hamásszal van problémája. Ez teljesen világos

– mondta a tanácsadó.

Az 57 éves al-Arouri a Hamász legmagasabb rangú embere, akit megöltek azóta, hogy Izrael háborúba lépett a palesztin terrorszervezettel az október 7-i támadást követően.

A libanoni állami hírügynökség szerint al-Arourit egy izraeli drón ölte meg Bejrút déli részén, Dahiyeh külvárosában.

A Reuters egyik szemtanúja azt látta, hogy a tűzoltók és a mentők egy sokemeletes épület körül gyűltek össze, ahol egy nagy lyuk tátongott a harmadik emeleten. A közösségi médiában található felvételeken pedig az látszik, hogy egy autó lángokban áll és jelentős károk keletkeztek az épületekben.

Kinyílt a pokol kapuja, a bosszúvágytól égnek az emberek

Az október hetedikén Izraelt ért terrortámadás, az álmukban megölt katonák, az elrabolt gyermekek, az utcán kivégzett nők látványa kirobbantott egy olyan háborút, amelyben a fehér zászló sem menti meg a fegyvertelen civileket a haláltól. Az idei év megnyitotta, de vajon az előttünk álló esztendő képes lesz bezárni a pokol kapuit? Erről is kérdeztük Somkuti Bálintot, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját, aki szerint még hónapokat kell várni a véres konfliktus lezárásáig, de ez is nagyban függ a nagyhatalmi érdekektől, amiből a török elnök budapesti látogatása során a magyarok is kaphattak egy kis ízelítőt. Bővebben --->