Elon Musk cége 2020-ban kezdte a németországi Brandenburg tartományban az úgynevezett gigagyár (Gigafactory) építését. A 300 hektáros telephelyen 2022-ben készültek el az első járművek, a vállalat beszámolója szerint évente több mint 250 ezer elektromos autó gördül le a gyártósorról.

A Tesla azt tervezi, hogy a Berlin melletti üzemet még 100 hektárral bővíti, megnégyszerezi a termelést, a közúti forgalom tehermentesítése érdekében teherpályaudvart, raktárakat épít, de szerepel a tervek között bölcsőde átadása is.

Ám amíg a Tesla-nak otthont adó Grünheide polgármestere szerint a gyár „főnyeremény” a településnek, a fiataloknak munkát kínálva megakadályozza az elvándorlást, addig a környezetvédők és a helyi lakosok aggódnak a bővítés miatt. Utóbbiak február 16-ig szavazhatnak arról, hogy támogatják-e a terveket, de döntésük nem kötelezi semmire a helyi önkormányzatot.

A legnagyobb vitapont a Tesla, és a gyárat támogató önkormányzat, valamint az építkezés ellenzői között az, hogy újabb 100 hektáron kellene letarolni a fákat a Gigafactory miatt már eleve megtizedelt környékbeli erdőségben. De a kritikus pontok között szerepel még a fényszennyezés erősödése, a levegőminőség további romlása, és mindenekelőtt a talajvíz kérdése.

A gyár egy része ugyanis ivóvízvédelmi területen fekszik. A talajvíz még egyfajta földalatti folyómederben, homok- és kavicsrétegekben folyik át a jégkorszakban kialakult berlini gleccservölgyön. A víz a gyárterület és az autópálya alatti talajüregeken keresztül, majd az erdőn keresztül a helyi vízművek kútjaihoz jut.

A hatalmas gyár alatti víztároló réteg az egyik legfontosabb vízforrása a környék 170.000 lakosának.

A Tesla igyekszik mindenre megnyugtató választ adni a kutak kiszáradása, az ipari balesetek miatti szennyezés és a gyár hatalmas vízigénye miatt aggódó polgároknak.

Ám a vállaltba vezetett bizalom már nem az igazi, a gyár átadása óta történtek környezetvédelmi incidensek, veszélyes vegyi anyag is szivárgott már a talajvízbe. A hivatalos adatok szerint tavaly szeptemberig 26 ilyen esetet jegyeztek fel, ám járási közigazgatási hivatal szerint a vízkészlet nem szennyeződött.

A Spiegel német hírmagazin beszámolója szerint nem is valószínű, hogy bármi meg tudná akadályozni a bővítést.

Azzal lehet számolni, hogy a hatóságok kiadják a fejlesztéshez szükséges engedélyeket, ezek mutatják majd meg, mennyire volt eredményes a lakosság tiltakozása.

Sokak reménye szerint legalább annyit elérnek, hogy szigorú környezetvédelmi feltételeket szabnak meg az amerikai óriáscégnek.