Az északír rendőrség (PSNI) kedden bocsánatot kért az incidensért.

A testület az alkalmazásában álló rendőrök és egyéb alkalmazottak számára vonatkozó közérdekű adatigénylésre adott válaszában tett közzé egy táblázatot, amelyben számos személyes adat részletesen szerepelt.

Az adatok nagyjából három órán keresztül voltak elérhetőek az interneten.

Ha jót akar, minden este kapcsolja ki a telefonját

Kiberszakértők szerint a telefon kikapcsolása megállíthatja a bűnözőket az adatgyűjtésben és megfigyelésben. Bővebben >>>

Minden erőfeszítés ellenére nem tudták titkolni kilétüket

Liam Kelly, az észak-írországi rendőrök érdekképviseleti szervezetének elnöke elmondta, az eset sokkolta és feldühítette a rendőröket, akik sok esetben komoly erőfeszítések árán igyekeznek titkolni személyazonosságukat.

Észak-Írországban a rendőrség súlyos terrorfenyegetettség alatt áll, és számos rendőr elővigyázatosságból még a közeli barátok vagy ismerősök előtt sem fedi fel, hogy a rendőrség kötelékében áll.

Mindennapos a rendőrök elleni brutalitás

A súlyos terrorfenyegetettség azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége egy rendőrök elleni támadásnak.

Februárban fegyveresek súlyosan megsebesítettek egy nyomozót Tyrone megyében. Simon Byrne, az észak-írországi rendőrség főparancsnoka pedig nemrég arról számolt be, hogy szinte minden nap érkeznek hozzá jelentések rendőrök ellen tervezett támadásokról – írja a Financial Times.

Chris Todd, a PSNI helyettes vezetője kedd este belfasti sajtótájékoztatóján elmondta, gyorsan eltávolították az internetre kikerült adatokat. Szerinte az incidens hátterében egyszerű emberi hiba állhat, és az eset nem vet fel biztonsági aggályokat.