Georgia államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.

Szalome Zurabisvili elnök már korábban bírálta a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt által beterjesztett törvény elfogadását, csütörtökön pedig jelezte, hogy élni fog vétójogával.

A törvény ellentétes az ország alkotmányával, és szembemegy „minden európai normával” 

– indokolta döntését szombaton a georgiai elnök.

A vitatott törvény előírja, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, külföldi ügynökként regisztráltassák magukat. A kormány szerint a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a „káros külföldi szereplőknek” az ország destabilizálására vonatkozó törekvéseit.

A kormánypárt elegendő többséggel rendelkezik ahhoz, hogy felülbírálja Zurabisvili vétóját, és várhatóan ezt a következő napokban meg is teszi – tudósít az MTI

Az ellenzék és nyugati diplomaták a törvény elfogadásával kapcsolatban korábban arra figyelmeztettek, hogy az hátráltatja a 3,7 millió lakosú köztársaság európai uniós integrációját.

Botrányos körülmények között fogadták el a vitatott törvényt

A törvény jóváhagyását hetek óta tartó tüntetések előzték meg az országban, melyek során a tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak és többeket letartóztattak – írta korábban az Euronews. Az aktivisták végső megoldásként hétfőn megpróbálták megakadályozni, hogy a képviselők a parlamentbe jussanak. Georgia kormányzója már tavaly keresztül akarta vinni a törvényt, akkor azonban a tüntetőknek sikerült meghátrálásra kényszeríteni az kormánypártot.