Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a bizottság azt ajánlja: adják meg a tagjelölti státuszt Georgiának, azzal a feltétellel, hogy bizonyos reformokat végrehajt.

A Reuters írása szerint a feltételeket között szerepel, hogy Georgia igazodik igazodik az unió külpolitikai szankcióihoz, fellép a politikai polarizáció és a dezinformáció ellen, továbbá biztosítja 2024-ben a szabad és tisztességes választásokat.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy Georgiának mihamarabb tagjelölti státuszt kell kapnia, mivel abból „új lendületet, frissességet és pozitív energiát nyerhet” az Európai Unió közössége. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte az EU képmutatóan és kettős mércével bánik az országgal, mivel feltételekhez kötik a csatlakozást.

Az Európai Bizottság 2023-as bővítési csomagjában egyébként az Ukrajnával és a Moldovával való tárgyalások megkezdését is javasolják, továbbá a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával.

 

Végül ezt is mi fizetjük: megindult a nagy hazavándorlás az Európai Unióba

Egyre több európai multinacionális vállalat helyezi át termelését politikailag barátságos országokba, vagy hozza haza az unión belülre. Ezzel ugyan biztonságosabbá válik az ellátási lánc, azonban drágul a termelés és ez növeli az inflációt. Bővebben --->