Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a digitális rubel 2023. augusztus 1-jétől történő oroszországi bevezetéséről szóló törvényt.

A törvény bevezeti a digitális rubel alapfogalmait, meghatározza annak jogi státuszát, valamint a vele a Központi Bank által működtetett speciális platformon történő tranzakciók státuszát.

Ezek a műveletek a pénzügyi szabályozó hatóság igazgatótanácsa által jóváhagyott szabályok szerint történnek. Meghatározza továbbá a nemzeti valuta harmadik formájával végzett műveletek díjait, valamint azokat az időkereteket, amelyeken belül a bankoknak lehetőséget kell biztosítaniuk az ügyfelek számára a műveletek elvégzésére – számolt be a Ria Novosztyi.

A tervek szerint a magánszemélyek számára az átutalások és a fizetések ingyenesek lesznek, míg a vállalkozások számára a fizetés elfogadásának díja a tranzakció 0,3 százaléka lesz.

Mint a dokumentumban megjegyzik, nem lesz lehetőség betétet nyitni és hitelt felvenni digitális rubelben, és a digitális pénztárcákban lévő egyenlegek után nem számítanak fel kamatot.

A törvény emellett meghatározza a központi bank, mint a platform üzemeltetőjének kötelezettségeit: feladata a digitális tárcák megnyitása, a műveletek elvégzése és néhány egyéb funkció. A platform működésének megszervezése érdekében az Orosz Nemzeti Banknak joga lesz a felhasználók személyes adatainak feldolgozására.

Ezen túlmenően tilos a digitális rubel platform kifejezés és az abból származó szavak és kifejezések reklámokban való használata olyan személyek által, akik nem üzemeltetői ennek a platformnak.

A dokumentum tisztázza a külföldi valuta fogalmát is: ez magában foglalja egy külföldi állam (külföldi államok csoportja) digitális formában kibocsátott nemzeti pénzegységét. A törvény főbb rendelkezései idén augusztus 1-jén lépnek hatályba.

Putyin célpontja lett az a német fegyvergyártó, amelyik hazánkban is működik

Miközben arról szólnak a hírek, hogy egyre szorosabb a magyar és német védelmi ipari együttműködés, a hazánkban üzemeket létesítő Rheinmetall az orosz hadigépezet célkeresztjébe került. Bővebben --->