Németország minden tájáról gazdálkodók ezrei vonultak fel traktorkonvojjal, mezőgazdasági gépekkel hétfőn a Brandenburgi kapu elé, azzal a határozott szándékkal, hogy megküzdjenek a közlekedési lámpás koalícióval.

A tüntetők megbénították a berlini forgalmat, vezetőjük, Joachim Rukwied pedig heves ellenállást jelentett be a kormánnyal szemben és kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem mond le az Olaf Scholz kancellár vezette közlekedési lámpás koalíció, „nagyon forró januárra” kell számítani – közölte a Berliner Zeitung. 

Kiemelték: több állami gazdálkodó egyesület is autóbuszokkal, autókkal és traktorokkal jelent meg. A felvonulók hétfő reggel a német fővárosba vezető több bekötőutat és autópályát eltorlaszoltak a járműveikkel, míg a belvárosban a tömegközlekedés, a központi pályaudvar bénult le, számos helyen kora estig forgalomkorlátozások vannak érvényben. A közösségi oldalakon vasárnap már megjelentek olyan videók, amelyeken Alsó-Szászországban és Bajorországban hosszú konvojok láthatók, amelyek a főváros felé vették az irányt.

Az Állami Gazdaszövetség az közölte az X-en:

Kormányunk a gazdák nélkül akar számolni. Ezt nem tűrjük!

A gazdák tiltakozásának egyik résztvevője a lapnak adott interjújában elmondta: azért jött, hogy kifejezze elégedetlenségét a jelenlegi politikával szemben, amely olyan megszorításokról döntött, amivel csődbe megy az agrárvállalkozása. 

A tudósítás szerint

a megjelent tömeg a kormány lemondását követelte, illetve a napokban bejelentett jövő évi megszorítások visszavonását, máskülönben ígéretük szerint januárban nehéz helyzetet teremtenek.

Költségvetési válság: ellehetetlenítik a mezőgazdaságot 

A Német Gazdák Szövetsége (DBV) által szervezett tüntetéssel a mezőgazdasági dízelolaj-támogatás és a gépjárműadó-mentesség tervezett eltörlése ellen léptek fel. Ezek a megszorítások a szövetségi kormány múlt pénteken elfogadott, 2024-es költségvetésének konszolidációját szolgálják arra válaszul, hogy az Alkotmánybíróság novemberi döntése több milliárd eurós lyukat ütött a büdzsében, valamint az éghajlatváltozási és átalakítási alapban. 

Kép: AFP / John MACDOUGALL

Mások mellett Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter (zöldek) is „problémásnak” tartja a tervezett intézkedéseket, ezért a hétfői tüntetésen is megjelent, ám a gazdák kifütyülték. 

Az azóta kialakult, példátlan költségvetési válságot a szövetségi kormány a lakosság és a német vállalkozások terhére több területen tervezett megszorításokkal kompenzálja a következő évben, ami ellen számos politikus szintén tiltakozott a hétvégén.

CSU/CDU keresztényszociális unióban is hangos az ellenállás, Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök például a közösségi médiában fejezte ki egyet nem értését, mondván, hogy a németországi mezőgazdaságnak így nincs jövője. 

Özdemir elhagyja a vidéki mezőgazdaságot és a vidéki területeket, és „súlyosan megszegi szavát” – fogalmazott Christina Stumpp, a CDU főtitkár-helyettese.

Nagy áldozatot vállalnak a németek Ukrajnáért

Pénteken megszavazták a Bundestagban a 2024-re szóló, németországi pótköltségvetést, amelynek érdekében zsinórban negyedszer függesztik fel az alkotmány által rögzített adósságféket, amely megakadályozná a túlzott eladósodást és amit elvileg be kellene tartania a kormánynak. A lámpás koalíció azonban fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén felfüggessze az adósságszabályokat, ha Ukrajna katonai vagy pénzügyi helyzete az Oroszország elleni háborúban romlik. A szövetségi büdzsében összesen 70,61 milliárd euró új adósság keletkezik jövőre, ami 44,8 milliárd euróval haladja meg a megengedett hitelfelvételt. 2024-ben Németország költekezésének középpontjában továbbra is a klímasemlegesség, a társadalmi kohézió és Ukrajna támogatása áll. Olaf Scholz bejelentette, hogy az államnak lényegesen kevesebb pénzből kell boldogulni, hogy elérjék ezeket a célokat, ezért fontossági sorrendet állítottak fel, amely a megszorításokról és a megtakarításokról szól. Ezek között a gazdákat érő elvonásokon kívül többek között milliárdokkal megvágják a lakosságnak járó, szociális juttatásokat is. Az elfogadott módosítás utáni felmérések szerint a szövetségi kormány népszerűsége történelmi mélypontra zuhant az országban, a ZDF csatorna Politbarométere alapján például a koalíció támogatóinak aránya 27 százalékon áll az összes szavazó körében.