A Somogy Vármegyei Hírportál több gazdálkodót és őstermelőt megkérdezett a témában arról, mennyibe kerül nekik a traktorok fenntartása. Az egyik szentgáloskéri őstermelő arról számolt be, hogy az egyik traktora 27, a másik 21 éves. A fenntartásuk és szervizelésük pedig mintegy 400 forintba kerül évente. Elmondása szerint mivel eleve drágák az agrárgépek és a felvásárlási árak is alacsonyak, ezért szinte csak pályázati támogatásból képzelhető el egy traktorcsere.

Szarka Szabina, a lapapusztai Szarka-Agro Kft. ügyvezetője azt mondta lapnak, hogy a cégnél 15 év a traktorok átlagéletkora, a szervizeltetésük három millió forint.

Az érőgépek átlagéletkora nagyjából tíz év, és van, akinél csaknem 12 millió forintba kerül a szervizeltetésük.

Idén októberben mintegy 45 százalékkal adtak el kevesebb traktort, mint tavaly ugyanekkor, de a 2021-es adatokhoz képest is kisebb az idei szám. Idén összesen 2657 traktort adtak el eddig, ami 29,5 százalékos csökkenés 2022 azonos időszakához képest.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi alelnöke szerint fontos, hogy a gazdálkodók számára gazdaságos üzemeltetésű, hatékony géppark álljon rendelkezésre. Hozzátette, az erőgépek ára főként attól függ, mennyire felszerelt, ugyanakkor a gazdaságok nagyrészében már egyik kisebb teljesítményű új eszköz beszerzése is nagy ugrásnak számít.

 

Mezőgazdásznők: zúg a traktor, szánt az eke

Már ezer tagja van a MAGOSZ gazdasszony tagozatának, mondta lapunknak Nagyné Legény Ildikó, a szervezet elnöke. Ma még tíz agárirányítóból hét férfi, de egyre nagyobb szerepet vállalnak a nők a mezőgazdaságban. Sokat lágyult, nőiesedett a szektor, köszönhető ez a precíziós és innovatív technológiák megjelenésének is.
Bővebben--->