Megtartotta alakuló ülését a Költségvetési Munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével – derült ki a Pénzügyminisztérium (PM) azután kiadott közleményéből, hogy Varga Mihály friss videóval jelentkezett a hivatalos Facebook-oldalán. Az új kormányzati döntéshozó fórum feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme, amelynek eredményeként a kormány tovább csökkentheti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Az alakuló ülésen 54 előterjesztést vizsgált a munkacsoport, amelyből 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el.

A PM tájékoztatásából kiderült, hogy a magyar kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát. A kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében alakította át a döntéshozó fórumok rendszerét, a Költségvetési Munkacsoport ezt szem előtt tartva vizsgálja a kabinetek döntéseit.

Vissza a növekedés útjára

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban pedig tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet. Jövőre iránytűként szolgál a kormány számára a GDP 2,9 százalékában meghatározott hiánycél, míg 2026-ra 2 százalék alá kívánják csökkenteni a mutatót.

Ehhez hasonlóan az államadósságot is mérsékeljük: jövőre a GDP 66,7 százalékán alakulhat, míg 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá csökkentjük

– bocsátotta előre Varga Mihály.