A Fővárosi Önkormányzat csütörtökön tett feljelentést hivatali hatalommal való visszaélés miatt, miután a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forintot vett le inkasszóval a számlájáról. Mindezt annak ellenére lépte meg, hogy a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult per részeként a főváros jogvédelmet élvezett – írja a 444

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a főváros számláján csütörtök reggelre csupán 4 milliárd forint maradt. A Magyar Államkincstár a szolidaritási adót akarja beszedni a fővárostól, az önkormányzat azonban megtagadta az adó befizetését, mert egyrészt jogsértőnek, másrészt aránytalannak tartotta annak mértékét. A MÁK és Budapest közötti per jelenleg is zajlik.

Miért volt szükség perelésre? 

A per a szolidaritási hozzájárulásról szól, amely Budapest esetén 2023-ban mintegy 58 milliárd forint lenne, de ebből Karácsony Gergely csak 33 milliárdot tart jogosnak. Kiss Ambrus adatokat is közölt a főváros gazdálkodásáról. Az idei első négy hónapban 105,8 milliárd forint volt a működési költség, ennek 38 százaléka a közösségi közlekedésre ment, 20 százaléka pedig a szolidaritási hozzájárulás befizetésére – írta a vg.hu.

Karácsony Gergely szerint a pár év alatt 5 milliárdról 58 milliárd forintra emelt szolidaritási hozzájárulás alkotmányellenes, mert az alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok állami normatívára jogosultak, és ezt a normatívát, illetve az önkormányzat tulajdonát az államnak elvonni nem lehet.

Márpedig a szolidaritási hozzájárulás idei mértéke 25 milliárd forinttal magasabb, mint azok az állami normatívák, amelyek a Fővárosi Önkormányzat kap a közfeladatai ellátására

– jelentette ki a főpolgármester júniusban. 

Péntek reggel Karácsony Gergely már a pénzügyminiszter távozását követelte a közösségi média oldalán, mert jogszerűtlennek tartja a döntést.

„Jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. Épp eleget fizettünk már, a bíróság pedig kimondta, hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése. Ehhez képest az államkincstár újabb 5,5 milliárdot inkasszált a számlánkról” – írja.

Ez egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés, amiért Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős! – teszi hozzá a főpolgármester, majd továbbmegy: 

„Ha ez nem lenne elég, ahelyett, hogy a pénzügyminiszter sűrű elnézések után gyorsan visszautalná az ellopott pénzt, azzal vádol meg minket, hogy néhány hét alatt szinte teljes egészében elvertük a számlánkon lévő 100 milliárd forintot. Pedig pontosan tudható, hogy a kerületi önkormányzatoknak utaltuk tovább az általunk beszedett iparűzési adóból a nekik járó részt. Két eshetőség van. Az egyik, hogy a pénzügyminiszter ennyire nem ismeri az alapvető jogszabályokat. A másik, hogy ismeri őket, de mégis hazudik. Végül is mindegy.

Azonnal távoznia kell a kormányból!”

Varga Mihály csütörtökön arra emlékeztette a főpolgármestert arra, hogy szeptember 30-án még 113 milliárd forint volt a számláján.