A kormány múlt héten módosította az extraprofitadókról szóló rendeletét, így az üzemanyagok különadóját is: a fehérnek nevezett, 500 millió és 30 milliárd közötti árbevételű kis kutak eddig 0,15 százalékos különadót fizettek, jövőre viszont már 3 százalékot fognak. Ugyanannyit, mint a 100 milliárd feletti árbevételű legnagyobb benzinkutak, akikre korábban 4,5 százalékos különadó vonatkozott.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke szerint ez az intézkedés 32 milliárd forintot vesz el a vidéki üzemanyag-ellátásban kulcsszerepet játszó, zömmel családi tulajdonú kisebb kutaktól – írta a nyomatott Népszava alapján a Telex.

Hozátette, ez óhatatlanul áremeléshez, a nagyoknál hagyományosan olcsóbb kis kutak versenyelőnyének csökkenéséhez fog vezetni, ami elsősorban a vidékiek kiadásainak emelkedését hozza majd.

Az FBSZ emiatt vidékellenesnek tartja a kormány intézkedését.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára viszont igazságosabbnak nevezte a különadó új rendszerét. Emlékeztetett, a kis kutak részben az alacsonyabb adóik révén adhatták olcsóbban az üzemanyagot. Hozzátette,

aggályosnak tartja az eredendően ideiglenesnek hirdetett pótadók hatályának folyamatos meghosszabbítását.

 

Bírja ki szerdáig, jelentős árcsökkenés vár ránk a kutakon

A benzin ára bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj ára várhatóan bruttó 8 forinttal lehet majd kevesebb a hét közepén. Bővebben >>>