A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a lapnak hangsúlyozta, egyértelműen politikai oka van, hogy visszatartják a Magyarországnak járó forrásokat. „Nagyon érdekes, hogy a napokban kiadott jogállamisági jelentésben úgy fogalmaznak, hogy történt előrelépés, ami elég puha megfogalmazása annak, hogy amiket javasoltak, azokat végrehajtottuk. Ehhez képest nem kapunk egy fillért sem” – jelentette ki Dömötör Csaba. 

Hangsúlyozta, ez még egy bizonyítéka ez annak, hogy egy nyomásgyakorlási eszköznek tekintik a források ügyét. Hozzátette: ugyanakkor új szakasz jön ebben a vitában, mert időközben kiürült az uniós kassza, többek között azért, mert eurómilliárdokat költöttek Ukrajnára, „amikkel nem nagyon tudnak elszámolni.” Emellett félremérték a helyreállítási alap kamatköltségeinek nagyságrendjét is, amire szintén pluszpénzt kérnének – emlékeztetett a politikus. 

Dömötör elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az EU Magyarország pénzét is odaadta Ukrajnának. „Tudjuk, hogy hetvenmilliárd eurót elköltöttek Ukrajnára, tudjuk, hogy kong az uniós kassza, tudjuk, hogy Magyarország nem kapta meg a neki járó forrásokat. Mindezek alapján ez nem kizárt.