Az OpenAI tavaly novemberben mutatta be nyelvi modelljén alapuló csevegő mesterséges intelligenciáját, a ChatGPT-t, amely ismét utat nyitott a Microsoft számára az internetes keresés és talán a böngészők piaci versenyében is – írja a Bloomberg.

Úgy tűnt, hogy Tim Cookot és csapata kimarad a fellángoló piaci versenyből és az ebből megszerezhető haszonból is. Sokig az volt a látszat, hogy nincs semmijük, a legfrissebb hírek szerint azonban dolgoznak valamin. A Bloomberg szerint az Apple-nek már van saját fejlesztésű csevegőrobotja, amit a belső rendszeren használnak, és a cég mérnökei csak Apple GPT-nek nevezik. A mesterséges intelligencia alapja egy Ajax kódnevű rendszer, ami a Google JAX gépi tanulási rendszerén alapul és a Google-felhőn fut.

Az Apple már nem a világ legértékesebb tech brandje

Az Amazon lett a legértékesebb technológiai márka a világon idén a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat összegzése szerint annak ellenére, hogy értéke egy év alatt 14,6 százalékkal, 299,3 milliárd dollárra csökkent. Bővebben >>>

2011-ben hatalmas szenzáció volt az Apple hangvezérelt intelligens digitális asszisztense, a Siri, amelynek sikerét Steve Jobs halála be is árnyékolt. A Siri kiöregedett, nem váltotta meg a világot, egyszerűen elfelejtették.

Ha az Apple akkor kicsit jobban mögé áll és jobban fejlesztik, lehet, hogy ma a Siri vinné az MI zászlaját, de vannak, akik szerint, ha már elérkezettnek látják az időt, a Siri-fonalat felvéve lépnek majd be a piacra.

Az Apple hallgatásba burkolózott.

Korábban és most sem mond semmit a vállalat. Az AppleGPT-t a cégen belül is különleges jogosultsággal használhatják, a csevegés eredménye pedig semmilyen formában nem juthat el a külvilághoz. A vállalat mesterséges intelligenciáért felelős vezetői, John Giannandrea és Craig Federighi állítólag 2024-ben fognak bejelenteni valamilyen terméket.

A lényeg, hogy a közeljövőben kiegészül a mezőny, és az Apple a maga módján beszáll a mesterséges intelligenciák versenyébe az OpenAI–Microsoft, a Google és a Meta mellett és ellen.

Az Apple pozícióját fenyegeti a nagy visszatérő

Régóta az Apple a világ legnagyobb cége, és a közelébe se tudott jutni senki az elmúlt években. Most nincs is már tőle túl messze a Microsoft, amely a 90-es évek végén már egyszer a világ legnagyobb cége volt, és most, 25 évvel később újra erre a babérra tör. Bővebben >>>