A 2018. július 01-jétől hatályos, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények meghatározásával széles körben ró feladatokat a nyomozó ügyészségekre – mondta el az Economx megkeresésére a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Fazekas Géza hangsúlyozta, a jelenleg hatályos Be. előtti eljárási törvények is szabályozták a kizárólagos ügyészi nyomozás rendszerét, így az már hosszabb múltra tekint vissza. A novemberi változásoknak köszönhetően jelenleg hat regionális nyomozó ügyészségi szervezet létezik.

Az alapvető különbség a nyomozó ügyészi és az általános ügyészi feladatok ellátó ügyész munkája között, hogy az előbbi végzi az úgynevezett rendőri munkát is, tehát nyomoz, míg utóbbi felügyeli a rendőrök által végzett nyomozást.

A nyomozást követően a vádemeléssel és a vádképviselettel kapcsolatos ügyészi feladatok már megegyeznek.

Ezekben az ügyekben nyomoznak az ügyészek

A nyomozó ügyészségek hatáskörébe tartozik többek között – a teljesség igénye nélkül – a hivatali korrupciós bűncselekmények, a mentelmi joggal érintett személyek (például országgyűlési képviselők, nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező személyek, bírák, ügyészek) által és a működésükkel kapcsolatban ellenük elkövetett bűncselekmények.

A bíró, az ügyész és a rendőrség tagjai ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények, a katonai büntetőeljárásra tartozó bűncselekmények nyomozása is ügyészségi hatáskörbe tartozik.

De a katonák által, illetve a rendőrök, az Országgyűlési Őrség, a büntetés-végrehajtási szervezet és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai által szolgálatban, illetve azzal összefüggésben elkövetett cselekményekre is vonatkozik a hatáskör.

Sőt, a nyomozó ügyészségek végzik a nemzetközi jog alapján el nem évülő bűncselekmények nyomozását is – emelte ki Fazekas Géza az Economx számára.

Számszeríj és fenyegetés

Az Economx a múlt hónapban írta meg, hogy rendőrt, ügyészt és bírót is meg akart ölni egy ötvenes éveiben járó nő. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2023. augusztus második felében két beadványt is küldött az ügyészség több szervezeti egysége, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat elektronikus levelezési címére, amelyekben közölte, hogy 12-13 személyt készül megölni.

A gyanúsított által megfenyegetett hivatalos személyek között voltak ügyészek, rendőrök, a gondnokság alá helyezése iránt folyamatban lévő polgári peres eljárásban eljáró bíró, továbbá egy járási hivatal korábbi vezetője.

A fenti személyek megölésére irányuló szándékával a nő később sem hagyott fel, a különböző hatóságoknak megküldött további beadványaiban megismételte fenyegetéseit. A nő ingatlanában végzett kutatás során a hatóságok lefoglaltak egy számszeríjat, két reflexíjat és számos különböző hosszúságú fémheggyel rendelkező fa, illetve alumínium nyílvesszőt.

Évről évre több feljelentés érkezik

Az adatok arról árulkodnak, hogy évről évre több feljelentés érkezik. 2020-ban közel négyezer, egészen pontosan 3932 feljelentés érkezett. 1923 ügyben indult nyomozás.
Tavalyelőtt már 4427 feljelentés érkezett, 2136 ügyben indult nyomozás.
2022-ben már 4728 feljelentés érkezett.

Más területeken is aktív az ügyészség

Úgy tudjuk, az ügyészség 2022-ben is jelentős számban, 150 esetben látott lehetőséget úgynevezett perelhárító ügyészi felhívás alkalmazására a fogyasztók védelme érdekében.

A perelhárító felhívásokat 95 százalékot meghaladó hányada webáruházat működtető vállalkozással szemben nyújtották be, illetve 80 esetben közvetlenül a fogyasztóvédelmi hatóságok eljárását kezdeményezték

Az ügyész jellemzően a szerződés egyoldalú módosítása lehetőségének kikötésével kapcsolatban, továbbá a felelősség kizárására és az elállással kapcsolatos jogszabálysértő rendelkezések miatt, valamint az áru megjelenítésére, árára vonatkozó szabályokra vonatkozóan észlelt tisztességtelen, a fogyasztóra hátrányosan meghatározott általános kikötések megszüntetése érdekében lép fel.