A pénzcsinálás elzüllesztette a Goldman Sachsot korábban naggyá tevő intézményi kultúrát, a bank ma már csak ügyfeleinek lehúzására koncentrál - írja a szerdai New York Times vezércikkében a hírhedt amerikai bankcsoport európai derivatív értékpapír-részlegének távozó igazgatója, Greg Smith. A bankvezér szerint az utóbbi tíz évben egyre kevésbé figyelnek oda a banknál az ügyfelek igényeire, és ehelyett kizárólag a lehúzás lett a szempont.

Smith írása szerint a Goldman igazgatói gyakran báboknak nevezik ügyfeleiket, és a szemük kitépéséről értekeznek a belső emailekben. Három módon lehet presztízsre szert tenni, és vezetői posztra jutni ma a Goldmanban Smith szerint: az ügyfelek nem jövedelmező termékek vásárlására való rászedésével, nagy intézményi befektetőknek a bank számára kedvező befolyásolásával, valamint illikvid, átláthatatlan pénzügyi termékek kereskedésével. A távozó bankár szerint a cég jelenlegi vezetői, Lloyd Blankfein és Gary Cohn személy szerint felelősek az erkölcsi züllésért.

A Goldman Sachs - amelyet egy amerikai újságíró, Matt Taibbi "a világ arcára tekeredett, pénzt szivattyúzó vámpír polip" hasonlattal írt le - rengeteg botrány középpontjába került az utóbbi években. Ezek közül kiemelkednek az amerikai ingatlanpiaci buborék, illetve annak kipukkadása idején elkövetett visszaélések: a Goldman az egyik legnagyobb nyertese volt a komplex ingatlanpiaci értékpapíroknak, és ez a bank shortolta a piacon elsőként azokat az értékpapírokat, amelyeket lendületesen értékesített más befektetőknek. Legendásak a bank politikai kapcsolatai is, számos korábbi amerikai pénzügyminiszter - például Robert Rubin és Henry Paulson - volt korábban a Goldman vezérigazgatója.

Ugyanakkor megfigyelők szerint a Goldman Sachs már nem is emlékeztet a néhány évvel ezelőtti pénzcsináló gépezetre: az amerikai pénzügyi reform és a piaci volatilitás miatt szinte teljesen leépítették a sajátszámlás kereskedési részleget, a sztártrédereik pedig saját hedge fundokat indítottak. Smith lemondásának időzítése meglepő lehet ennek fényében, hiszen a Goldman igazán durva visszaélései már tíz éve is folyamatban voltak, amikor ő a céghez került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!