Négy amerikai nagybank elégtelenre vizsgázott a Fed stressztesztjén, amelynek az volt a célja, hogy kiderítse, ellen tudnának-e állni egy igazán nagy pénzügyi-gazdasági válságnak - jelentette a BBC. A Citigroup, a SunTrust, az Ally Financial és a MetLife mutatóinak elemzése alapján arra következtetésre jutottak a jegybank elemzői, hogy nem lennének képesek túlélni az újabb nagy gazdasági visszaesést.

A Citi, az USA harmadik legnagyobb pénzintézete, csak 4,9 százalékos Tier-1 tőkemegfelelési mutató tudott felmutatni, az Ally Financial és a SunTrust 4,4, illetve 4,8 százalékot, a MetLife mindössze hat százalékot, de ezt a bankot kissé más módszertannal vizsgálták, mint a többit. A Citi egyik gondja, hogy túlságosan nagy az európai kitettsége - értékelte az eredményt Chris Lowe, a New York-i FTN Financial tanácsadó cég elemzője. Átsúlyozhatja világszintű tevékenységét, de ez időbe telik - tette hozzá.

A nagy bumm

A Fed elméleti modelljében a bankoknak egy olyan brutális válságot kellett kiállniuk, amelyben a munkanélküliségi ráta 13 százalékra ugrik az USA-ban, a részvényárak elvesztik értékük felét és a lakások értéke 21 százalékkal zsugorodik. A szakértők azt vizsgálták, hogy a pénzintézetek legjobb minőségű, úgynevezett Tier-1 besorolású tőkéje elegendően nagy-e ahhoz, hogy a kipótolják a krízis miatt elvesző eszközeiket.

Emellett arról is igyekeztek meggyőződni, hogy a bankok nem csupán túlélni lennének képeseket egy a 2008-ashoz hasonló válságot, hanem - szemben az akkor helyzettel, a hitelpiaci lefagyásával - folytatni is tudnák a kölcsönök nyújtását. A Fed 2009 óta végez stresszteszteket, ám a mostani feltételi szigorúbbak voltak a korábbiakénak. Az eredményeket most hozzák először nyilvánosságra.

A jók fizethetnek

A tesztbe bevont 19 pénzintézet többsége állta a próbát. A legjobbnak a Bank of New York Mellon bizonyult, 13,1 százalékos tőkemegfelelési mutatóval, a második a State Street lett, 12,5 százalékkal, a harmadik az American Express, 10,8 százalékkal. A Fed később akarta közölni az eredményeket, ám ezt előrehozták, miután a JP Morgan tegnap bejelentette, hogy átment a vizsgálaton, s ezt követően hét százalékkal drágultak részvényei.

A sikeres pénzintézetek esetén hasonló fejlemény várható, ugyanis a kellő tőketartalék azt jelenti, hogy bőkezűbben fizethetnek osztalékot befektetőiknek. Ez sajátos fejlemény annak tükrében, hogy az elemzők szerint a négy bukott bank főként azért szerepelt rosszul, mert túl bőkezű részvényeseivel. Ha kisebb osztalékot terveztek volna, átmehettek volna a teszten.

Hiszi a piszi

A szakértők általában szkeptikusak a Fed vizsgálatához hasonló stressztesztekkel kapcsolatban. A legnagyobb aggodalmam az, hogy a Federal Reserve és a többi központi bank tökéletesen képtelennek bizonyult arra, hogy előre jelezze a pénzügyi válságot - mondta Matthew Bishop, a The Economist gazdasági hetilap szakírója a BBC-nek.

Ezért nem vagyok biztos abban, hogy pontosan modellezik a legrosszabb lehetséges forgatókönyvet - teszi hozzá. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy most képesek lennének jobban előre jelezni a jövőbeli fejleményeket, mint az elmúlt években.