A londoni FTSE-100 mutató 0,7 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,5 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,9 százalékos, a madridi IBEX 0,7 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 1,8 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,4 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,5 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,9 százalékkal csökkent.

A nap vesztese a technológiai szektor volt, október óta ez volt a legrosszabb napja, alindexe 3,8 százalékkal csökkent. Ez az oka annak is, hogy a főbb európai tőzsdeindexek közül a sok technológiai vállalatot is magában foglaló DAX kiugró mértékben csökkent.

A lejtmenetet az indította el, hogy a nagy amerikai technológiai vállalatok árfolyama váratlanul nagyot esett. A befektetők attól tartanak, hogy túlságosan is megdrágultak a technológiai vállalatok, amelyeknek jelentős hasznot hoztak a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások, a gazdaságok újraindulásával pedig ez a tényező kifut.

Kedden is számos vállalat tette közzé gyorsjelentését Európában. Az Infineon német félvezetőgyártó 5,90 százalékos mínuszban zárt dacára a vártnál jobb első negyedéves eredményeinek, mivel Reinhard Ploss vezérigazgató arra figyelmeztetett, hogy várakozásai szerint csak a második félévben javul a helyzet az autóipari szállításokkal, a kieső mennyiséget valószínűleg jövőre pótolják. Ezzel a kijelentéssel a mélybe taszította az autógyártókat is, a szektor alindexe 3,2 százalékkal csökkent.

A Teamviewer német szoftvergyártó árfolyama 12,4 százalékkal zuhant, a német posta, a Deutsche Post 2,12 százalékos, a Siemens Energy, a Siemens német ipari konglomerátum energiaüzletágának kiszervezésével létrehozott vállalat pedig 3,89 százalékos mínuszban zárt, a Pandora dán ékszergyártó viszont közel 6 százalékkal drágult.

A Dassault Aviation francia repülőgépgyártó árfolyama 3,4 százalékkal nőtt arra a hírre, hogy Egyiptom 30 darab Rafale vadászgépet rendelt tőle.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,64 százalékos, az S&P 500-as index 1,20 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,55 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,70 százalékos pluszban, 68,71 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 1,57 százalékos nyereségben, 65,50 dolláron forgott este fél hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,58 százalékkal, 1781,92 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,46 százalékkal, 1783,60 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2019 dollárt adtak, 0,36 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!