Nagyon úgy tűnik, a profi befektetők megelégelték azt, hogy az amerikai tőzsdei árfolyamok július vége óta nem igazán tudnak felfelé kapaszkodni, hanem inkább lefelé morzsolódnak. Az S&P 500-as részvényindex július végén elért 4607 pontos csúcsa óta mostanra 4330 pontig csúszott le és eközben a hangulat is jelentősen romlott.

Szinte az összes jelentősebb befektetői csoport - kezdve a kisbefektetőktől a hedge fundokon keresztül a szisztematikus kereskedési rendszereket alkalmazó spekulánsokig - gyorsan csökkenti eközben vételi pozícióit a piacon. A Goldman Sachs szerint ügyfeleik körében a gyorsabban reagáló befektetők egy hét alatt 4,2 százalékponttal, 50,5 százalékra csökkentették vételi pozícióikon a tőkeáttételt. A piac emelkedésére játszó pozíciók körében ilyen gyors leépülést 2020-as koronavírus járvány idején lezajlott zuhanás óta nem lehetett tapasztalni a Bloomberg szerint, eközben a hedge fundok jelentősen növelték a short pozíciók állományát, legalábbis erre utalnak a JP Morgan számai. A Morgan Stanley is a befektetők tőkeáttételes vételi pozícióinak gyors leépüléséről jelentett.

A szakértők természetesen az árfolyamcsökkenés és a hangulat romlása mögött azonnal megtalálták az okokat.

  • Az egyik az, hogy egyre csökken a hit, amely szerint az amerikai Federal Reserve viszonylag gyorsan vissza fog térni az alacsony kamatokhoz. Bár a múlt héten változatlanul hagyták az alapkamat szintjét, azonban jelezték, a mostanra kialakult magasabb kamatszintek várhatóan hosszabb ideig is fennmaradnak.
  • Eközben felerősödtek azok az aggodalmat, amelyek szerint a vezető amerikai részvények árazása kissé elszaladt. A júliusi csúcson az S&P 500 index átlagos árfolyam/nyereség rátája a várható eredményekkel számolva már meghaladta a 20-at, ami 27 százalékkal haladja meg a mutató 20 éves átlagát.

A nettó tőkeáttételes pozíciók arányának csökkenése mellett egy másik mérőszám eközben jelentősen emelkedésnek indult. Ez pedig a bruttó tőkeáttétel nagysága a piacon, amely részvényekre nyitott short pozíciókat is figyelembe veszi. Ez az elemzők szerint arra utal, hogy a hedge fundok egyre nagyobb tétekben fogadnak a további áresésekre.

Az ironikus a helyzetben mindössze annyi, hogy technikai szemmel semmi nem utal az amerikai részvénypiacon tavaly ősz óta uralkodó emelkedő trend végére.

Emlékezetes, hogy tavaly ősszel hatalmas pesszimizmus tombolt a részvénypiacon, miután az S&P 500-as index tíz hónap leforgása alatt több, mint 20 százalékot esett és ezzel kimerítette a medvepiac fogalmát. A 3500 pont körüli mélypontról indulva azonban erőteljes emelkedés bontakozott ki október közepét követően, és ez július végére 4600 pont fölé repítette a mutatót. A 31 százalékos emelkedés  a tőzsdei szakzsargonban már bikapiac.

Ráadásul ebben az emelkedésben meglehetősen szabályosan viselkedett az index és a grafikonon szabad szemmel is jól látható támasz szinteket hagyott maga mögött.

Ezek azok a támasz szintek, amelyeknél valószínűsíthető, hogy egy áresés esetén megtorpan az árfolyam és pozitív fordulat következik be. Az első ilyen támasz szint a június végi lokális mélypont az index grafikonján 4330 pont körül, ezen egyszer már megpattant a mutató augusztus közepén és most ismét ez a szint próbál gátat vetni a további csökkenésnek. A szintről való elrugaszkodásokkal a grafikonon 

egy aszimmetrikus fej vállak alakzat rajzolódott ki, ez azt jelenti, hogyha szignifikánsan letörne a 4330 pont körüli sáv akkor az alakzat magasságával megegyező mértékű csökkenés várható az indexben. Ez jelen esetben 4030-4050 pont magasságában mutat.

Pontosan azokra szintekre, ahol az emelkedés során az index grafikonján lokális mélypontok alakultak ki májusban. Ezek ráadásul trend szempontjából meghatározóbb szintek, mint a jelenlegi, 4330 pont magasságban húzódó zóna, mivel úgynevezett bázispontnak megtekinthetők.

Fontos szinten az S&P 500-as index egy fej vállak alakzattal
Fontos szinten az S&P 500-as index egy fej vállak alakzattal
Kép: economx, stooq.com

Ez azt jelenti, hogy az emelkedés során az index innen elrugaszkodva több , mint tíz százalékot volt képes emelkedni, és más egyéb fontos kritériumoknak is megfelelnek. Csak ezen pontok letörése esetén lehetne arról beszélni, hogy a tavaly ősszel megindult emelkedő trend az amerikai tőzsdéken véget ért és ismét medvepiaccal kell szembenézni.

Addig azonban csak egészséges korrekcióról lehet beszélni. Azaz, ha a mostani 4330 körüli szintek  letörnének és megindulna egy lefelé tartó mozgás, akkor 4000 pont magasságában a technikai elemzés hüvelykujjszabályai szerint már a vételi pozíciókat illene keresni a piacon.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!