Szeptember 14-én került sor Magyarország idei soron következő nemzetközi kötvénykibocsátására. A 2,25 milliárd USD összegű, 10 éves futamidejű 2,125%-os fix kamatot fizető sorozat hozama 1 százalékkal, a 2 milliárd USD összegű, 30 éves futamidejű évi 3,125%-os fix kamatot fizető sorozat hozama 1,5 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai államkötvények hozamát - közölte az Államadósság Kezelő Központ szerdán.

Azt már hétfőn bejelentette a szervezet, hogy legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét. A lépést azzal indokolták, hogy az EU-tól várható RRF (Recovery and Resilience Facility - a közbeszédben: helyreállítási alap) előleg kifizetése csúszhat a tervezett őszi időponthoz képest. A teljes összegből euró és dollár kötvényeket vesznek.

Azért lett lehetőség - az ÁKK szerint - az újabb kötvénykibocsátásra, mert a gazdasági növekedés vártnál gyorsabb üteme miatt ez nem veszélyezteti a GDP-arányos államháztartási hiánycélt.

Magyarországon utoljára 2014-ben volt utoljára dollárkötvénykibocsátás.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!