Azok a fedezeti alapok, amelyek a globális piacokon uralkodó trendekre fogadva próbálnak pénzt keresni, nehezen tudják megismételni a 2022-es évüket, mivel az eszközárak heves ingadozását és a befektetők kamatvárakozásainak gyors változását nem tudták kellőképpen lekövetni.

Az úgynevezett árutőzsdei kereskedési tanácsadók (CTA), köztük a Leda Braga-féle Systematica és a stockholmi székhelyű Lynx Asset Management hedge fundok a Financial Times szerint közel 10 százalékos veszteséget termeltek idén, de a többi hasonló alap is küzd.
Az ilyen alapok hatalmas mennyiségű számítógépes kapacitást használnak fel a piaci trendek és minták felkutatására és kiaknázására. Tavaly ez meg is hozta a gyümölcsét, s a világ legjobban teljesítő hedge fundjai lettek. A nyersanyagok trendszerűen drágultak, miközben a részvények és az államkötvények árfolyama eközben erőteljesen zuhant, s ez sikeresen aknázták ki.

Idén azonban melléfogtak a kamatvárakozások előrejelzésével, s ez a legtöbb trendkövető alap teljesítményét lerontotta, amelyek most sikertelenül kerestek tartós trendeket. Az olyan váratlan piaci mozgások, mint például az európai földgázárak megugrása, szintén rontották a nyereségességüket.

-A részvények, a kamatok és a nyersanyagok mind heves kilengéseket produkáltak idén, ez nem jó környezet a trendkövetők számára. Aki az egyik hónapban zseninek tűnik, az a következőben idiótának látszik

- mondta Andrew Beer, a Dynamic Beta Investments amerikai befektetési cég ügyvezetője a lapnak.

A Systematica nevű hedge-fund cég, amely nagyjából 17 milliárd dollárnyi vagyont kezel, idén augusztus közepéig 9,6 százalékot veszített a Bluetrend nevű alapjával, a tavalyi 30 százalékos nyereség után. A 7 milliárd dollárt kezelő Lynx 9,3 százalékot bukott egyik fő alapjában idén július végéig, tavaly még 36,8 százalékos hozamot termelt.

Bár az alapok kissé eltérő kereskedési stratégiákkal rendelkeznek, sokan szenvedtek márciusban, amikor a befektetők gyorsan korrigálták a Silicon Valley Bank és a Credit Suisse összeomlását követően kamatvárakozásaikat.

A trendkövető alapok arra voltak beállítva, hogy a Fed és más jegybankok kamatemelései miatt nyomott kötvényárak tovább esnek. Március elején a legtöbb CTA shortolta a kötvényeket és vásárolta a részvényindexeket. A bankrendszerben tapasztalható zavarok azonban felfelé lökték a kincstárjegyek árfolyamát, mivel a befektetők arra fogadtak, hogy az amerikai jegybank lassítja a kamatemelések ütemét a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében.

Még azok a cégek is buktak, akik azonnal stratégiát váltottak, és a kötvényárak emelkedésére és a részvények esésére kezdtek el fogadni.

A Société Générale által működtetett modellportfólió, amelynek célja a számítógépes trendkövetők által jellemzően felvett pozíciók lemásolása, idén a kötvényeken szenvedte el a legnagyobb veszteségeit, ami jelzi az ilyen alapok idei problémáit. A kétéves amerikai kötvények hozama például kevesebb mint hat hónap alatt 5 százalék feletti szintről 3,8 százalék alá, majd ismét 5 százalék fölé került.

Egyes alapok a földgázon is nagyot buktak. Nyáron az európai árak váratlanul megugrottak, mivel félő volt, hogy egy ausztráliai sztrájk miatt a cseppfolyósított földgáz globális szállítása akadozhat. A szakszervezetek azonban a következő napokban szavaznak egy olyan megállapodás ratifikálásáról, amely lefújná a lehetséges munkabeszüntetést, és emiatt az földgáz ára a héten zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!