Máris látványos hatása van annak, hogy a kínai jegybank lényegében betiltotta az országban a bitcoint. Az indoklás szerint a kriptodeviza előállítása rengeteg energiahasználattal és környezetszennyezéssel jár. Ráadásul Kína úttörő szerepet játszik a jegybanki digitális pénz terén, és a digitális jüan versenytársait is igyekszik kiiktatni.

A bányászok reagáltak, rengeteg nagy teljesítményű, bányászáshoz használt számítógép került a piacra, amiket a Reuters beszámolója szerint a fémhulladék értékén adnak és vesznek.

Míg egy ilyen gép 4000 jüan, nagyjából 180 ezer forint volt áprilisban, most már csak 600-700 jüant ér.

A tiltás leginkább a magánzókat érinti, akik nem akarnak szembemenni a központi utasításokkal. A nagyobb bányászcégek megoldásként elkezdték működésüket áthelyezni más országokba, kedvelt célpont az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán és Indonézia.

Olyanok is akadnak, akik azt remélik, idővel lazítanak a szabályokon. Ők egyelőre leálltak és meglátják mi lesz később.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!