A forint nem tud talpra állni a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatemelése után, amely a jegybank szerint a ciklus utolsója lehetett, helyette pedig új eszközök felé fordulnak. A dollárral és a svájci frankkal szemben is új mélypontokra süllyedt a forint, a gyengülés pedig csütörtökön folytatódik.

Bár az MTI reggel erősödésről írt a forint esetében, de csütörtökön 8:20-kor gyakorlatilag az összes jelentősebb valutával szemben veszteségeket halmozott a forint. A dollár 430,02-n állt, ami a napkezdéshez képest 1,25 százalék körüli gyengülést jelent, belátható közelségben a szerdai új történelmi mélypont, a 432,957-es szint a Stooq.com adatai szerint.

A forint az euróval szemben is intenzív gyengülésben van: közel 0,5 szálzalékot esve már 415,4 az árfolyam, ami majdnem 2 forintos veszteséget jelent. Itt még közelebb van a 416,86-os mélypont.

Ráadásul a forint úgy gyengül az euróval szemben, hogy az maga is nagyon gyenge: a dollárhoz képest már 0,7 százalék a csütörtöki erodálódás az árfolyamban. A 0,95-ös historikus mélypont már tapinható a jelenlegi 0,963-as szintről. Az európpai fizetőeszközt az Északi Áramlat gázvezetékek ellen végrehajtott feltételezett szabotázsakciók húzzák le, miközben a Gazprom az ukrajnai hálózaton keresztüli gáztranzit leállítását is belengette. Mindez az energiaválság tetézését, a recessziós kockázatok növekedését jelenti.

A régióban is alulteljesítő a forint

A forint a menekülővalutaként népszerű svájci frankkal szemben is nagy lejtmenetben van, már 0,65 százalékos az esés 8:20-ig a Stooq.com szerint. Az árfolyam 438,02-n állt, míg a történelmi mélypontot jelentő szint, a 439,81 esetében nincsenek támaszok, ezt a negatív rekordot könnyen átviheti a magyar deviza a napi kereskedésben.

A régiós és feltörekvő országok valutái is leszakítják a forintot: a cseh korona 0,45, a lengyel zloty 0,16, a román lej 0,25 százalékkal erősödött a magyar pénzhez képest. A világ egyik legrosszabbul teljesítő valutája, a török líra is 1,15 százalékos nyereségben van a forinthoz képest.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!