A bajba jutott kínai Kaisa Group fejlesztő cég néhány offshorekötvény-tulajdonosa, akik ebben a hónapban nem kapták meg a szelvénykifizetéseket, a Moelis & Co befektetési bankot bízta meg azzal, hogy adjon tanácsot az ügyben - mondta a Reutersnek kedden egy közvetlen ismeretekkel rendelkező forrás.

A Kaisa, amelynek a China Evergrande után a legtöbb offshore adóssága van a kínai fejlesztők közül, nem fizette ki november 11-én és 12-én esedékes, összesen több mint 59 millió dollár értékű kuponját, mindkét esetben 30 napos türelmi idővel. Formálisan tehát még nem vált fizetésképtelenné, de kétséges, hogy a kényszer határidőt be tudják tartani.

A Bloomberg kedden korábban arról számolt be, hogy az offshore kötvénytulajdonosok egy ad hoc csoportja a Moelis mellett a Kirkland & Ellis ügyvédeitől is tanácsot kér.

A Kaisa úgy próbált tőkét szerezni, hogy eladta néhány eszközét, köztük néhány telekfejlesztést és a hongkongi tőzsdén jegyzett ingatlankezelő egységet. A Reuters a múlt hónapban arról számolt be, hogy a Kaisa vevőket keres két hongkongi lakóterületre. 

Egy másik, az ügyet közvetlenül ismerő forrás szerint a Kaisa nemrégiben 3,78 milliárd hongkongi dollárért (160 milliárd forintért) adta el a Tuen Munban lévő hongkongi telket Francis Choi helyi befektetőnek, aki a Kaisa elnökének, Kwok Ying Shingnek a barátja. Miután a Kaisa tavaly év elején 3,5 milliárd hongkongi dollárért (közel 150 milliárd forintért) vásárolt földterületre felvett hiteleket visszafizette, a kínai fejlesztő 1,3 milliárd hongkongi dollár nyereséget könyvelhet el - mondta a forrás.

A CITIC és a Bank of East Asia összesen 4 milliárd hongkongi dollárnyi (mintegy 200 milliárd forintnyi) finanszírozást nyújt Choi számára, míg a Huatai Financial 150 millió dolláros mezzanine hitelt vezet.

A Kaisa és a Moelis nem kívánt nyilatkozni. A Kirkland & Ellis nem reagált azonnal a Reuters  megkeresésére. Choi-t nem tudták elérni kommentárért.

A sencseni székhelyű fejlesztőnre – amelyet a Fitch a múlt héten "CCC-"-ről "C"-re minősített le a kihagyott kuponfizetések miatt –, egy másik nagy próbatétel is vár: egy december 7-én esedékes, 400 millió dolláros, 6,5 százalékos dollárkötvénye is lejár. A Kaisa szintén elmulasztott néhány kifizetést a szárazföldi vagyonkezelési termékei után, és ebben a hónapban a hitelezők segítségéért könyörgött, és közölte, hogy nem fog időközi osztalékot fizetni.

A kínai fejlesztők a hitelfelvételre vonatkozó szabályozói korlátozások miatt példátlan likviditáshiánnyal küzdenek, ami az elmúlt hónapokban számos offshore adósságtörlesztési hibát, hitelminősítési leminősítést és egyes fejlesztők részvényeinek és kötvényeinek eladását okozta. Az Evergrande, a világ legeladósodottabb fejlesztője, amely a válság középpontjában áll, több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettséggel küszködve bukdácsolt adósságtörlesztési határidőről határidőre. A Moelis és a Kirkland & Ellis az Evergrande offshore kötvénytulajdonosainak egy csoportja számára nyújt tanácsadást. 

A piaci szereplők és elemzők arra számítanak, hogy a kínai döntéshozók enyhíteni fognak néhány szigorító intézkedésen, hogy elkerüljék a szektor további likviditási válságát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!