Megállapodott az Európai Parlament és az Európai Bizottság, ennek értelmében 2024 őszére az USB-C lesz az összes mobiltelefon, táblagép és fényképezőgép közös töltőportja az EU-ban – jelentette be sajtótájékoztatón Alex Agius Saliba főtárgyaló, és Thierry Breton uniós biztos.

Ez a jogszabály része annak a szélesebb körű uniós törekvésnek, amelynek célja, hogy az EU-ban a termékek fenntarthatóbbá váljanak, csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége, és könnyebbé váljon a fogyasztók élete.

Az új szabályok értelmében a fogyasztóknak többé nem lesz szükségük minden egyes új készülék vásárlásakor különböző töltőeszközre és kábelre, és egyetlen töltőt használhatnak az összes kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközükhöz.

A mobiltelefonoknak, táblagépeknek, e-olvasóknak, fülhallgatóknak, digitális fényképezőgépeknek, fejhallgatóknak és headseteknek, videojáték-konzoloknak és vezetékes kábelen keresztül tölthető hordozható hangszóróknak gyártótól függetlenül rendelkezniük kell majd USB-C porttal. A laptopokat is hozzá kell igazítani a követelményekhez a hatálybalépéstől számított 40 hónapon belül.

A töltési sebességet is harmonizálják a gyorstöltést támogató eszközök esetében, így a felhasználók bármely kompatibilis töltővel azonos sebességgel tölthetik fel készülékeiket.

A fogyasztók egyértelmű tájékoztatást kapnak az új készülékek töltési jellemzőiről, így könnyebben meg tudják állapítani, hogy a meglévő töltőik kompatibilisek-e a készülékekkel. A vásárlók azt is megválaszthatják majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltőberendezéssel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni.

Ezek az új kötelezettségek a töltők nagyobb arányú újrahasználatához vezetnek, és segítenek a fogyasztóknak évente akár 250 millió eurót megtakarítani a felesleges töltők vásárlásától. Az ártalmatlanított és fel nem használt töltők a becslések szerint évente mintegy 11 000 tonna e-hulladékot jelentenek.

A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy ez minden szolgáltatóra vonatkozik, így például az Apple, ami legendásan saját töltőket gyárt, amelyek mással nem kompatibilisek, be kell álljon a sorba, amennyiben versenyezni akar az európai piacon.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.