Kormányinfó – 24.05.23.

Kormányinfó – 24.05.23.

A szerdai kormányülést követően ismét kiállt az újságírók elő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, hogy tájékoztatást adjanak, „mit és miért tesz a kormány”.

11:01
május
23.

Gulyás Gergely: Az Európai Bíróság a választások előtt marasztalhatja el Magyarországot

A kormányülésen szóba kerültek tegnap az Európai Unió Bírósága előtti magyar eljárások is. Gulyás Gergely szerint Magyarországnak egy végre nem hajtott ítélet miatt kell büntetésre számítania. 

A miniszter elmondta, hogy

a menekültrendszer miatt hozott ítélet végrehajtását is vizsgálják, és a külső határzár miatt akarják megbírságolni az országot.

Gulyás Gergely napi hatmillió forintos bírságot említett, a kabinet ekkora büntetés kiszabására számít. 

Szerinte a döntés már megszületett az Európai Bizottság által indított ügyben, de még nem hirdették azt ki. Gulyás úgy véli, hogy a Magyarországot elmarasztaló döntést néhány nappal az európai parlamenti választások elé időzítik.

12:05
május
23.

Véget ért a tájékoztató

Szerző: Economx

Véget ért a Kormányinfó. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk!

11:57
május
23.

Rendszeresen megfenyegetik a kormánytagokat

A Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merénylet kapcsán Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy kapnak-e fenyegetéseket a magyar kormánytagok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy

rendszeresen kapnak fenyegetéseket a kormánytagok, vagy értesülnek az ilyen tervekről.

A tárcavezető elmondta, hogy ezeket a fenyegetéseket minden esetben a szolgálatok, köztük a terrorelhárítás értékeli, ha pedig szükséges, akkor be is avatkoznak.

11:39
május
23.

Gulyás Gergely nem tud elbocsátásokról

„A fluktuáció nem feltétlenül konzekvencia”

– közölte Gulyás Gergely a hekkertámadásokat firtató kérdésre, miszerint voltak-e elbocsátások a különböző hírszerző szolgálatoknál, miután a hírek szerint támadások érték a Külgazdasági- és Külügyminisztérium szervereit, munkaállomásait. A miniszter nem tud elbocsátásokról, nem tud róla, hogy kirúgtak volna bárkit is az érintett ügy miatt.

11:25
május
23.

Százmilliárdok érkeznek a feldolgozóiparba

Az év elején, az elmúlt hónapokban tovább emelkedett a kenyér ára. Gulyás Gergely szerint leginkább az energiaárak emelkedése, illetve a szállítmányozás drágulása volt az, ami a kenyér árának növekedését okozta.

Jelentősen visszaestek a beruházások az első negyedévben. A feldolgozóipar felfuttatását célzó kormányzati törekvésről a miniszter elmondta, hogy 

a frissen átadott beruházások hatásai még nem látszódnak, azoknak majd a második negyedévben lesz érezhető hatásuk a feldolgozóiparunkra.

Vitályos Eszter ehhez hozzátette, hogy kétszer 200 milliárd forint keretösszegű mezőgazdasági, feldolgozóipari pályázatok indulnak hamarosan.

A reálbérek közel 10 százalékkal emelkedtek márciusban – Gulyás Gergely szerint ez példátlan mértékű. Az inflációról szólva kijelentette, hogy idén a fogyasztói árakban 4-5 százalékos emelkedésre számítanak. Összességében szerinte jó esély van arra, hogy 8-10 százalékos reálbér-növekedés legyen az idén.

11:06
május
23.

Nincs szükség uniós vámokra Kína ellen

Az EU vámokkal korlátozná a Kínából származó elektromos autók behozatalát.

A védővámok az európai versenyképességet nem segítik,

csak speciális esetekben fordulhat ez elő, amikor ez az európai érdek – fogalmazott Gulyás Gergely az Economx kérdésére.

Hozzátette, hogy ha vámokat vezetne be az EU, akkor Kína is hasonlót lépne, így az európai autógyártók egy óriási piactól esnének el.

Az a magyar álláspont, hogy ne legyenek ilyen vámok

– szögezte le a miniszter.

10:48
május
23.

Gulyás Gergely: „Brüsszel nem Moszkva”, de van, amiben mégis

Magyarország egyedül maradt, miután az EU szerint a lengyeleknél már nincs jogállamisági probléma, így május elején Brüsszel lezárta az ellenük folytatott eljárást, mert az Európai Bizottság szerint Lengyelország már teljesítette a feltételeket.

Arra a felvetésre, hogy vajon Magyarországot is kiengedhetik-e a hetes cikkely szerinti uniós eljárás alól, Gulyás Gergely elmondta, hogy Lengyelországot nem azért engedték ki a hetes cikkely alkalmazása alól, mert bármilyen törvényt módosítottak volna – ezt Gulyás szerint a lengyelek sem állítják. Úgy véli, hogy Brüsszelben már nem a jog számít, csupán „politikai döntések” vannak.

„Brüsszel nem Moszkva, de a joghoz való hozzáállásban érdemi különbség nincsen”

– fogalmazott a miniszter.

  • Mikor juthatunk hozzá a pénzünkhöz?
  • A két kérdéskör nem függ össze egymással.

– hangzott el a tájékoztatón.

10:34
május
23.

Soros uniós elnökség: négy területre fókuszál a kormány

Gulyás Gergely Bóka János európai ügyekért felelős minisztert idézve elmondta, hogy a júliustól esedékes soros uniós elnökség kapcsán négy kiemelt területre koncentrálnak majd:

  • a biztonság- és védelempolitika,
  • a versenyképesség javítása,
  • az agárpolitika átalakítása,
  • valamint a demográfiai problémák kezelése.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kormányinfó – 24.05.23.

A szerdai kormányülést követően ismét kiállt az újságírók elő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő, hogy tájékoztatást...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.