Az intézkedés - az egységes piaci egyenlő versenyfeltételek fenntartása mellett - lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy korlátozott összegekben támogatást nyújtsanak az ukrajnai háború okozta válság, vagy az ahhoz kapcsolódó szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak - írja az MTI brüsszeli tudósítója.

A tagállamok olyan programokat hozhatnak létre, amelyek keretében a mezőgazdasági, halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykedő, a válság érintette vállalatoknak legfeljebb 35 ezer euró (mintegy 14 millió forint), az összes többi ágazatban tevékenykedő egyes vállalatoknak pedig legfeljebb 400 ezer euró (mintegy 152 millió forint) támogatást nyújthatnak. A támogatás bármilyen formában nyújtható, beleértve a vissza nem térítendő közvetlen támogatást is.

A tagállamok lehetővé tehetik a vállalkozásokat finanszírozó, kamattámogatott állami és magánhitelek nyújtását is. Ezen hiteleket legalább a kockázatmentes alaprátának plusz a kkv-kra, illetve a nem kkv-kra alkalmazandó hitelkockázati felárnak megfelelő mértékű kamatlábon kell nyújtani.

Rezsitámogatás is adható

A válságkeret lehetővé teszi továbbá, hogy a tagállamok kellő likviditást biztosítsanak a vállalkozásoknak, valamint, hogy ellentételezést nyújtsanak a vállalatoknak azon többletköltségeik miatt, amelyek a rendkívül magas gáz- és villamosenergia-árak miatt keletkeztek. A támogatás kedvezményezettenkénti teljes összege nem haladhatja meg az elszámolható költségek 30 százalékát, egy adott időpontban pedig legfeljebb 2 millió euró (mintegy 760 millió forint) lehet.

Ha a vállalat működése veszteséges, további támogatást igényelhet a gazdasági tevékenység folyamatosságának biztosításához. E célból a tagállamok legfeljebb 25 millió euró (mintegy 9,5 milliárd forint) összegű támogatást nyújthatnak a nagy energiaigényű vállalkozásoknak, és legfeljebb 50 millió eurót (mintegy 19 milliárd forint) a meghatározott ágazatokban - például az alumínium- és egyéb fém-, üvegrost-, cellulóz-, műtrágya- vagy hidrogéngyártásban, valamint számos vegyi alapanyag gyártása területén - működő vállalkozásoknak.

Összehangoltan kell cselekednünk - mondta a versenyjogi biztos

"Ebben a kritikus időszakban az Európai Unió továbbra is Ukrajna és az ukrán nép mellett áll. Szembe kell szállnunk ezzel a kegyetlen invázióval, mivel az a mi szabadságunkat is veszélyezteti" - közölte Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke."Az EU és nemzetközi partnerei által elfogadott szankciók súlyos csapást mérnek az orosz gazdaságra. Ezek a szankciók az EU gazdaságára is komoly terhet rónak, és az elkövetkező hónapokban is éreztetni fogják a hatásukat. Enyhítenünk kell e háború gazdasági hatásait, valamint támogatnunk kell a súlyosan érintett vállalatokat és ágazatokat. Emellett összehangoltan kell cselekednünk.

Ezt szem előtt tartva a Bizottság lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasság kihasználásával kezeljék a mostani példátlan helyzetet.

Az ideiglenes válságkeret kiegészíti a tagállamok rendelkezésére álló, számos más lehetőséget tartalmazó, meglévő állami támogatási eszköztárat, például azokat az intézkedéseket, amelyek kártalanítják a vállalkozásokat a kivételes körülmények miatt elszenvedett károkért, valamint az energiapiaci fejleményekről szóló bizottsági közleményekben felvázolt intézkedéseke."

Az intézkedéstípusok elérhetők lesznek azon vállalkozások számára is, amelyek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult körülmények okán akut likviditási igényekkel szembesültek.

Az ideiglenes válságkeret december 31-ig lesz hatályban. A jogbiztonság érdekében az uniós bizottság az időpont előtt értékelni fogja, hogy a keret érvényességét meg kell-e hosszabbítani, illetve a gazdasági helyzet alakulása fényében folyamatosan felülvizsgálja a keret tartalmát és hatályát.

A szankciók hatálya alá tartozó, orosz ellenőrzés alatt álló szervezetek ki vannak zárva az intézkedések hatálya alól - közölte a Bizottság.