A belga KBC részvényei 4,8 százalékkal erősödtek azt követően, hogy a bank bejelentette: 287 millió euró nettó nyereséggel zárta a második negyedévet az elemzők várakozásaiban szereplő 241 millió helyett. A profit 41 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - derül ki a Reuters jelentéséből. A visszaesés oka az a tartalék, amelyet a várható magyarországi veszteségek miatt kellett képeznie a K&H tulajdonosának.

A bank 231 millió eurót (73,1 milliárd forint) tett félre, mivel arra számít, hogy a devizahitelek kivezetését szolgáló magyar jogszabályok combos veszteséget okoznak neki. A pénzintézet június végéig 5,1 milliárd eurónyi hitelt helyezett ki Magyarországon, amelyből 1,5 milliárd volt devizakölcsön. Ez nem tűnik óriásinak a pénzügyi csoport 121 milliárd euró összes hiteléhez képest.

Maradnak

A magyarországi tartalékképzés hátterében az a bírósági döntés áll, amely szerint a bankok korábban túlzott terheket raktak ügyfeleikre. A magyar kormány ennek nyomán olyan törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amelyben kötelezik a pénzintézeteket az inkorrektnek minősített bevételek visszafizetésére.

Az MNB becslése szerint ez összességében 600-900 milliárd forint (2,5-3,8 milliárd dollár) kiadással terhelheti meg a magyar bakokat. Az Európai Központi Bank (ECB) szerint egy ekkora teher a pénzügyi rendszer megrendüléséhez vezethet. Az európai jegybank emellett megkérdőjelezi, hogy a visszamenőleges törvénykezés összhangban van-e az uniós joggal.

Mindezzel összefüggésben Johan Thijs, a KBC vezérigazgatója megjegyezte, hogy egyetértenek az ECB érvelésével, és erre alapozva perben próbálják visszaszerezni a magyar devizahiteles-törvény miatt keletkező veszteségüket. Thijs ismét leszögezte azt is, hogy nem szándékoznak kivonulni Magyarországról. A tartalékképzés miatt ugyan idén veszteséges lehet a K&H, ám alapvetően egészséges az itteni portfóliójuk és a helyzetük stabil. Magyarország a KBC egyik alapvető piaca.

Magyar és ír mínusz

Belgiumban és Csehországban a várakozásoknak megfelelő eredményt érte el a bank a második negyedévben, amely nagyjából megegyezett az ezt megelőző négy negyedév átlagával. A KBC 62 millió euró tartalékot képzett 15 milliárd eurónyi írországi hitele után - ezek főleg lakás-jelzáloghitelek, amelyek egy része behajthatatlannak bizonyulhat. A veszteséges ír leányvállalat a bankvezetés reményei szerint 2016-ra nyereségessé válik.

A nemzetközi üzletág összesen 176 millió euró veszteséggel zárta a negyedévet, mivel a magyar és az ír kiadások elvitték a Bulgáriában és Szlovákiában elért profitot. Albert Ploegh, az ING elemzője úgy látja, hogy a KBC teljesítménye lényegében összhangban volt a várttal, a tőkefelhalmozás kissé jobban alakult a feltételezettnél. A bank részvényei gyengélkedtek az elmúlt időszakban, így érthető, hogy a várnál kedvezőbb eredmény hatására nagyot erősödtek.