Karl Sevelda vezérigazgató közleményében egyrészt azt közölte, hogy az RBI a romániai leányát nem megvette, hanem alapította 1998-ban, így nincs goodwill értékvesztési kockázat. A romániai menedzsmentnek kíváló reputációja van már évek óta, ami a prudens kockázatmenedzsmentjüknek köszönhető. Tavaly a Raiffeisen Bank 100 millió eurós adózás utáni profitot ért el és erre az évre is nyereséggel számolnak.

A múlt év végén 2013 végén az RBI-csoporton belül a teljes goodwill 544 millió eurót tett ki, ebből a két főpiacukból az orosz 237 millió eurót, a lengyel 198 millió eurót tett ki. A magyar és román piacra a 2013-as éves jelentésben nem volt külön cégnév-érték meghatározva.

Az RBI a következő napokban értékeli a ma elfogadott magyar devizahiteles-mentő törvényt. Megbízható értékelést a döntést megelőzően nem volt lehetséges készíteni - áll az RBI közleményében -, miután több részlet, egyebek mellett az elévülési idő, az érintett kölcsönszerződések kiterjedtsége, vagy az elszámolási eljárásra vonatkozó részletek nem voltak ismertek a törvény elfogadása előtt.

A bank hangsúlyozza: az RBI-nek stabil a pozíciója, köszönhetően az ügyfélcsoportok, országok és termékek diverzifikációjának. A pénzintézet továbbá emlékeztet, hogy az RBI a közép-kelet-európai piacokon az egyik vezető bank és erős üzleti bázisa van Ausztriában is. A magyarországi mérlegfőösszeg 2013 végén 6 230 millió eurót tett ki, ami az RBI teljes eszközállományának mindössze 4,8 százalékát tette ki.