Uniós tisztviselők tartottak házkutatást a Gazprom több németországi irodájában. Többek között a Gazprom Germania GmbH és a Wingas GmbH telephelyein tettek látogatást, a cégek a német piac mintegy 20 százalékát látják el - értesült a Bloomberg. A rajtaütésre akkor került sor, amikor Európa fokozza a vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom magatartása okozta-e a gázárak megugrását és súlyosbította-e a régió energiaválságát.

Európa tavaly óta gázhiánnyal küzd, mivel a Gazprom korlátozta a szállítások mennyiségét, miközben a készletek már több mint egy évtizede a legalacsonyabb szinten voltak a tározókban. A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője az év elején Oroszországot tette felelőssé az energiaválságért, amely miatt a műtrágyagyártástól a fémfeldolgozásig minden területen leállt vagy lelassult az európai ipar.

Az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kíséri a Gazprom gázpiaci tevékenységét. Kadri Simson energiaügyi biztos a hónap elején elmondta az Európai Parlamentnek, hogy a blokk végrehajtó szerve a lehetséges versenyellenes magatartás vizsgálatának tényfeltáró szakaszában van. A vizsgálat még az ukrajnai háború előtt kezdődött.

Margrethe Vestager, az EU trösztellenes főnöke januárban azt mondta, hogy a Gazprom szokatlan viselkedést tanúsít, és hogy türelmetlenül várja az orosz állami tulajdonú cég válaszait az unió által elküldött kérdésekre. Az uniós törvényhozók és politikusok sürgették, hogy indítsanak vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a Gazprom visszaél-e hatalmával azáltal, hogy a szállítások esetleges megszorításával nyomást gyakorol a politikai döntéshozókra a vitatott Északi Áramlat-2 összeköttetés jóváhagyása érdekében.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nem hibáztatható az európai gázárak emelkedéséért. A Gazprom közölte, hogy teljes mértékben eleget tesz a vevők kéréseinek, ezt a nyilatkozatot az európai közműszolgáltatók is megerősítették. Az EU politikáját, többek között az Északi Áramlat-2 gázvezeték engedélyezési folyamatának leállítását kell hibáztatni - mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a múlt héten, megismételve Vlagyimir Putyin elnök tavalyi hasonló megjegyzéseit.

A bizottság nem kívánt nyilatkozni a Bloombergnek. A Gazprom Germania szóvivője azt mondta, hogy a vállalat nem kommentálhatja a szabályozók és hatóságok által végzett vizsgálatokat vagy látogatásokat, a Wingas pedig szintén nem nyilatkozott. 

Csütörtökön egész Európa gázellátása kerülhet veszélybe, miután lejár a határidő, amit Vlagyimir Putyin szabott arra, hogy a Gazprom készüljön fel arra, hogy csak rubelben fogadhat el kifizetéseket a gázszállítmányokért.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.