Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy "barátságtalan" országok rubelben fizessenek az orosz földgázért, ami azzal a kockázattal jár, hogy már ezen a héten megszakadhatnak az európai szállítások, mivel a Putyin által a rubelfizetésre való áttérés határideje egyre közeledik. Az elnök csütörtökre követelte a Gazpromtól, hogy álljon át az új számítási módra, de a döntés és az elszámolási változás részletei továbbra sem ismertek.

Európa, amely szükségletének több mint egyharmadát az orosz földgáz fedezi. Egyes országok, köztük a legnagyobb gazdaság Németország, amely fogyasztásának fele jön a Gazpromtól, jelezte, hogy nem fizet rubelben.Magyarországon a gázellátás 90-95 százaléka Oroszországtól függ, de a budapesti kormány még nem foglalt állást.

Oroszország a maga részéről azt állítja, hogy csak rubelt fogad el a gázért, és nem fog ingyen gázt szállítani - írja összefoglalójában az Oilprice.com.

Az európai gázárak kedden emiatt tovább emelkedtek, két nappal a március 31-i határidő előtt, amelyet Vlagyimir Putyin a kormánynak, a Gazpromnak és az orosz központi banknak szabott meg, hogy intézkedjen az úgynevezett "ellenséges" országok rubelben történő kifizetéséről. Szerdán pedig még feljebb mentek a határidős szerződések.

Az orosz elnök - akinek az "ellenséges" államok listáján szerepel az Egyesült Államok, az EU összes tagállama, Svájc, Kanada, Norvégia, Dél-Korea, Japán és sok más ország - a múlt héten utasította a központi bankot, hogy egy héten belül dolgozza ki a rubelben történő fizetések rendszerét. 

"Az orosz kormánynak az Orosz Nemzeti Bankkal és a Gazprom PJSC-vel együtt egy intézkedéscsomagot kell végrehajtania az Európai Unió országaira és más államokra vonatkozóan, az orosz rubelre történő földgázszállítások fizetőeszközének megváltoztatásáról" - mondta Putyin a héten egy Kreml-dokumentum alapján, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség idézett. 

Putyin utasította az orosz kormányt arra is, hogy hagyja jóvá a Gazprom jelenlegi szerződéseinek módosítását, hogy azok tartalmazzák a valuta orosz rubelre való átváltását. Ezt március 31-ig kell megtenni "a szállítási mennyiségek, az árak és a szerződésekben rögzített árképzési elvek fenntartásával". 

Az EU és a legnagyobb európai gazdaságok vezetői Putyin „rubelért orosz gázt” tervét kommentálva azt mondták, hogy a fizetések pénznemének megváltoztatása szerződésszegés lenne, és hogy Európát nem lehet megzsarolni a földgázzal.

"Mindenhol fix szerződések vannak, és ezeknek a szerződéseknek része az a valuta, amelyben a szállításokat ki kell fizetni... a legtöbb esetben euró vagy dollár áll benne" - mondta Olaf Scholz német kancellár a múlt héten. Mario Draghi olasz miniszterelnök megjegyezte, hogy "ez alapvetően szerződésszegés, ezt fontos megérteni".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: "Nem fogjuk hagyni, hogy szankcióinkat kijátsszák. Vége annak az időnek, amikor az energiát arra lehetett használni, hogy zsaroljanak minket". 

Egyelőre nem ismertek a váltási szabályok részletei, de ebben a patthelyzetben elképzelhető, hogy már most csütörtökön leállnak a szállítások. A helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.