Elon Musk nemrég azt követelte a Tesla dolgozóitól, hogy legalább heti 40 órára térjenek vissza az irodába, vagy mondjanak fel – írja a Reuters.

Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall azt írta: mindenkit támogatnak, aki szembemegy Musk követelésével. „Aki nem ért egyet ezzel az egyoldalú követeléssel, az élvezheti a német szakszervezetek támogatását, a törvény szerint” – mondta Birgit Dietze, a szervezet brandenburgi vezetője.

Musk heves ellenállásával szemben a grünheidei üzem dolgozói 19 képviselőt küldtek a szakszervezeti tanácsba, néhány munkás pedig tagja az IG Metallnak is. A Tesla jelenleg négyezer főt foglalkoztat Németországban, a közeljövőben pedig szeretnék 12 ezer fősre bővíteni az állományt. 

A német munkaügyi minisztérium biztosítja a rugalmasságot a munkavállalóknak: jelenleg nincs olyan törvény, amely kötelezné őket a helyszíni munkavégzésre. Sok nagyvállalat, köztük autógyártók is átálltak a hibrid munkavégzésre a járvány idején. A BMW és a Mercedes sem ért egyet Musk ultimátumával, a Mercedes szóvivője szerint a hibrid munkavégzés a munka jövője.

Musk erre csak annyit mondott: „Vannak cégek, ahol nem kell bemenni dolgozni. Ők mikor dobtak piacra új, nagyszerű terméket? Nem mostanában.”