Joachim Nagel csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi ülésszakán Washingtonban kijelentette, hogy az inflációs ráta a következő évben is magas marad. Valószínűnek tartom, hogy az év végére is még 7-es lesz a tizedesvessző előtt.

Hozzátette, hogy az energiapiacokon tapasztalható feszültségre tekintettel továbbra is az inflációs nyomást erősítő kockázati tényezők vannak túlsúlyban.

Christian Lindner pénzügyminiszter szintén a gazdasági alapokat fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte korábban az inflációt.

A mindennapi élet Németországban ugrásszerűen megdrágult az utóbbi időben: szeptemberben az inflációs ráta a háború utáni időszak óta először érte el a 10 százalékot. Összehasonlításképpen Magyarországon 20,1 százalék volt az infláció, és 20,7 százalék a maginfláció szeptemberben.

Az euróövezetről szólva a Bundesbank elnöke erőteljes kamatlépés szükségességét jelezte. "A monetáris politika normalizálása még messze nem fejeződött be" - fogalmazott Nagel.

Véleménye szerint az euróövezeti kamatláb még messze van a "semleges", vagyis a gazdaságot sem nem lassító, sem nem élénkítő szinttől. "Az első két lépéssel még mindig messze vagyunk a semleges kamatlábtól, bárhol is legyen az" - mondta Nagel, aki az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagjaként maga is részt vesz az irányadó kamatlábról szóló döntések meghozatalában.

Meglepetésre az amerikai infláció 8 hónapja a legalacsonyabb szintre lassult idén szeptemberben. Ez az egész globális gazdaságnak jó hír, még a forintot is erősítheti.