A fogyasztói árak szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek szeptemberben a várt 0,2 százalékkal szemben. Augusztusban 0,1 százalékos volt a havi szinten mért árindex a BLS adatai szerint.

Az erőteljes inflációs nyomás bizonyítékaként az élelmiszer- és energiaárak nélküli éves maginfláció 6,6 százalék lett szeptemberben, 1982 augusztusa óta a legmagasabb, egyúttal magasabb az augusztusi 6,3 százaléknál és a várt 6,5 százaléknál is – írja az MTI.

Az energiaár-index 19,8 százalékos volt a szeptemberrel végződő 12 hónapban, ami lassabb növekedés, mint az augusztussal végződő időszak 23,8 százalékos drágulása. Az élelmiszerindex 11,2 százalékot ért el. Havi bázison az élelmiszer- és energiaárak nélküli fogyasztói árak az augusztusival megegyező 0,6 százalékkal nőttek szeptemberben a várt 0,5 százalék helyett. Az energiaárak havi bázison 2,1 százalékkal csökkentek szeptemberben, az élelmiszerárak pedig 0,8 százalékkal nőttek.

Összehasonlításképpen a szeptemberi éves magyar infláció 20,1 százalék volt, a maginfláció is 20,7 százalékra gyorsult.

Az alacsonyabb amerikai inflációs az egész világ számára jó hír: ez csökkenti a nyomást a Federal Reserve-ön, hogy folytassa kamatemelési ciklusát, így a dollár felértékelődése is lassulhat. Mindez pedig a feltörekvő gazdaságok esetében is visszafogja a szigorítást, így maradhat likviditás a piacokon, hogy az ipar és a termelés ne álljon meg. Akár még a forint is fellélegezhet.