Már biztos, hogy a szlovákiai családok jövőre többet fizetnek majd a gáz- és áramszolgáltatásért, mint idén – ismerte el a pozsonyi Új Szó cikke szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, aki szerint azonban a jó hír, hogy a gáz-, áram- és távhőszolgáltatás akadozásától nem kell tartani. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint akik gázzal fűtenek, azok jövőre éves szinten 70 eurónál (25 ezer forint) is nagyobb többletkiadással számolhatnak.

A gazdasági miniszter szerint egy átlagos háztartás jövőre havonta 3-4 euróval fizet majd többet az áramszolgáltatóknak az ideihez képest, vagyis a fogyasztók éves kiadásai 36-48 euróval nőhetnek. Nagyobb összeget kérnek majd a gázszolgáltatók is. Azoknak a háztartásoknak, amelyek a gázt csak főzésre használják, az éves kiadásaik Sulík szerint ugyan átlagosan csupán 6 euróval nőhetnek.

A jó hír, hogy az európai országokból jelzett gázhiány ellenére Szlovákiában a családoknak nem kell aggódniuk a gázszolgáltatás esetleges akadozása miatt. A szlovákiai tárolókban elegendő gáz található az elkövetkező fűtési szezonra – mondta el Sulík, aki szerint a hazai tárolók nagyjából 74 százalékra vannak feltöltve. A tárcavezető szerint nincsenek gondok az Ukrajna felől érkező orosz gázszállításokkal sem, az orosz Gazprom ugyanis az összes vállalt kötelezettségének eleget tesz. Nem várhatók gondok az áramellátással sem.